Csúcsra futott az első félévben a befektetési célú aranykereslet az Arany Világtanács (WGC) friss adatai szerint. A Brexit-szavazás és a közelgő amerikai elnökválasztás okozta bizonytalanság éppúgy szerepet játszott a kereslet élénkülésében, mint a masszív jegybanki lazítási programok miatt mélybe süllyedő kötvényhozamok - írja a Bloomberg.

Az első félévben megvásárolt 1064 tonnányi arany mennyisége 16 százalékkal haladja meg a pénzügyi válság csúcsán, 2009-ben tapasztalt keresletet. A második negyedévben mért befektetési célú vásárlások 448,4 tonnányi mennyisége több, mint duplája az egy évvel korábbi mennyiségnek. Ugyanakkor az emelkedő aranyárfolyam csökkentette az ékszeriparból érkező keresletet - áll a jelentésben.

Az arany árfolyama dollárban mérve 25 százalékkal emelkedett az első félévben. Ez a 40 éve a legjobb teljesítmény a Bloomberg szerint, s mindezt annak ellenére, hogy a fogyasztói kereslet lassult a két legnagyobb felvevőpiacon, Kínában és Indiában. Jelentősen nőtt viszont az aranyat tartó tőzsdén jegyzett alapok (ETF) iránti kereslet, azzal párhuzamosan, hogy a politikai kockázatok nőttek világszerte, ideértve a Brexitet és azt, hogy Donald Trump elnöki jelöltsége realitássá vált. A keresletet fűthette, hogy a biztonságosnak tartott állampapír befektetések előnye a zéró, esetenként negatív hozamok miatt szinte teljesen elolvadt az arannyal szemben.

A növekvő befektetési célú kereslet hatására az arany lett az egyik legjobban teljesítő eszközosztály az első félévben, túlszárnyalta a tőzsdeindexek zömét, a kötvényeket, a nyersanyagokat és az ingatlanpiacot - mondta a hírügynökségnek Alistair Hewitt, a WGC vezető elemzője. Szerinte is a Brexit szavazás és a közelgő amerikai elnökválasztás lehettek a kulcsmomentumok a kereslet növekedésében.

Miközben a befektetési célú kereslet látványosan emelkedett, a többi hagyományos aranyvásárlói csoport érdeklődése nem mutatott látványos megugrást. Az ETF-ek által tartott arany mennyisége az első félévben 34 százalékkal ugrott meg, 1952,5 tonnára, eközben az aranyrudakban és érmékben tartott mennyiség alig változott.

Ráadásul az árfolyam emelkedése visszafogta a keresletet a hagyományosan nagy aranykeresletet generáló piacokon, Indiában és Kínában. Indiában a fogyasztói kereslet 18 százalékkal esett az egy évvel korábbihoz képest, míg Kínában 14 százalékkal. Ugyanakkor a WGC szakérője szerint a második félévben ez a kereslet is emelkedhet, az Indiai esküvői szezon beköszönte hagyományosan erős az arany piacán. Ennek ellenére a WGC az éves indiai aranykeresletre vonatkozó előrejelzését 750 tonnára csökkentette 850 tonnáról, a kínaiét 850 tonnára 950 tonnáról.

A jegybankok sem vásároltak már olyan ütemben, mint korábban. A jegybanki aranyvásárlások üteme már harmadik negyedéve csökkenést mutat, a második negyedévben 40 százalékkal kevesebbet vettek, mint egy évvel korábban, 79,5 tonnát. A WGC becslése szerint idén a jegybankok összesen 4-500 tonna aranyat vásárolhatnak a tavalyi 566,7 tonnát követően.

A növekvő kereslet természetesen a kínálatra is hatással volt. A növekvő árfolyamok mellett a kitermelők részéről megjelent a fedezeti célú kínálat, s jelentősen nőtt az újrahasznosított arany mennyisége is. Ez utóbbi 23 százalékkal, 327,7 tonnára emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A kitermelők részéről a fedezeti ügyletek mennyisége 30 tonnára emelkedett. Az összes kínálat 10 százalékos növekedést mutatott, elérte az 1144,6 tonnát.

A WGC szerint a globális aranykereslet idén 4200 és 4300 tonna között alakulhat, 2015-ben 4218,1 tonna volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!