London alulmaradt

A meglepetést okozó amerikai munkaerő-piaci adat jót tett a vezető nyugat-európai tőzsdéknek - kivéve Londont.
MTI-Eco, Napi.hu, 2015. november 6. péntek, 18:58
Fotó: Reuters

Pénteken a vezető nyugat-európai börzék többnyire nyereségben zártak, miután az Egyesült Államokból igen erős, a vártnál sokkal jobb foglalkoztatási adatok érkeztek. A vezető indexek közül ez csak Londonnak nem jött jól, hiszen az olajipari vállalatok részvényei az adatközlést követő dollárerősödés miatt estek.

A jó adat azonban csaknem bizonyossá teszi az amerikai kamatemelést decemberben, noha számos elemző fenntarthatatlannak látja az októberi ütemet. A kamatemelés esélyének növekedése újabb mélységbe lökte az eurót a dollárral szemben, javítva az európai export esélyeit az amerikai piacon, amely a friss adatok tanúsága szerint amúgy is bővülhet.

Továbbá az ellentétes irányú kamatpálya, valamint az Európai Központi Bank (ECB) szintén decemberre várt újabb enyhítése további versenyelőnyt adhat a tengeren inneni részvénypiacoknak. Emiatt a frankfurti és a milánói tőzsde többet, az exportban kevésbé erős euróövezeti országok tőzsdéi kevesebbet profitáltak, a londoni FTSE-100 pedig jócskán lemaradt.

Pénteken így az FTSE-100 0,2 százalékos veszteségben zárt, míg a DAX 0,9, a CAC-40 0,1 százalékot erősödött. A Stoxx Europe 600 indexe 0,3 százalékkal került feljebb. A periférián a milánói FTSE MIB 1,4, a madridi IBEX-35 0,2 százalékot nyert, míg az athéni ASE 1,3 százalékot vesztett.

A dollár erősödése az amerikai piacokon is éreztette hatását: a nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) 0,3, az S&P 500-as 0,5 százalékkal volt az előző záróértéke alatt, a Nasdaq viszont hajszállal az előző napi zárószintje felett állt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 47,38 dollár volt, 60 centes napi árveszteséggel. A gázolaj ára tonnánként 3,25 dollárral 452,25 dollárra csökkent, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0036 dollárral 1,3646 dollárra nőtt az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) jegyzésében.

Az arany ára késő délután unciánként (31,1 gramm) 1087,45 dollár volt a csütörtök esti 1106,65 dollár után azonnali szállításra Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK