A Dow Jones ipari átlagmutatója 140 pontot, több mint 1 százalékot veszítve 13 093 pontig süllyedt, az S&P 500 közel ilyen arányban gyengült, a Nasdaq pedig 1,3 százalékkal 3000 pont alá hanyatlott. Az energia- és nyersanyagcégek lejtmenetét a gyorsjelentő Chevron és Caterpillar vezette.

Az árupiacon még nagyobb volt az eladók fölénye, a nyersolaj irányadó jegyzése közel 3 százalékkal 85 dollár alá csökkent, de az arany árfolyama is közel ilyen mértékben ereszkedett 1675 dollárig.

A hangulatot eleinte feldobta a vártnál kedvezőbb egyesült államokbeli munkanélküliségi adat, ám a kezdés után rögvest dél felé fordultak a mutatók. Vélemények szerint a parketten már a jövő hét meghatározó eseményére, az amerikai elnökválasztásra való felkészülést jelző óvatosság uralkodott, és a költségvetési szakadék ("fiscal cliff") elkerülésének ügyében történő fejlemények is hasonló irányba befolyásolhatták a befektetőket.

Sokaknak nem fűlik a foga ahhoz, hogy bevállaljanak egy nagy nagyobb pozíciót, amikor a választások ilyen közel vannak (november 6.); főleg három szektorra jellemző most a kivárás a Reuters által idézett kommentek szerint - az egészségügy, az energetika és a pénzügy, a jelöltek által kívánt szabályozási környezet ugyanis ezeken a területeken mutatja a legélesebb eltérést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!