Mégis, mi a csoda történik Kínában?

Hétfőn felrobbantak az európai és amerikai tőzsdeindexek a francia elnökválasztás első fordulójának eredményére, a kínai részvénypiac eközben csak esni tudott. A Shanghai Composite Index utoljára a Lehman-csőd előtt szakadt el ennyire az amerikai tőzsdétől.
Lovas-Romváry András, 2017. április 26. szerda, 11:52
Fotó: Napi.hu

A kínai hatóságok egyre szigorúbb küzdelme a túlzott eladósodással szemben lejtőre küldte a Sanghaj Composite indexet, amely hétfőn már három hónapos mélypontot ütött. Mindezt sikerült úgy végrehajtania a kínai szárazföldi részvények legfontosabb mutatójának tekintett indexnek, hogy eközben az amerikai S&P 500-as index nagyot ugrott a francia elnökválasztás első fordulójának eredményére, s felfelé lökte a Trump megválasztása óta amúgy is jó formában lévő amerikai mutatót - hívja fel a figyelmet a Bloomberg.

A pénzügyi hírszolgáltató összefoglalója szerint most a két részvénypiac - a kínai "belföldi" részvények és az amerikai - annyira elszakadt egymástól, amire utoljára 2008 augusztusában, a Lehman Brothers összeomlását megelőző időszakban volt utoljára példa.

A kínai hatóságok meglehetősen szoros kontroll alatt tartják a kínai részvénypiacot 2015 óta, amikor is fél év leforgása alatt felére esett a Shanghai Composite index értéke, a nagy esés akkor komoly hullámokat vetett a világ összes tőkepiacán - emlékeztet az összefoglaló. A hétfői 1,4 százalékos esést megelőzően 86 olyan kereskedési nap volt Sanghajban, amikor a mutató értéke nem csökkent egyik napról a másikra egy százalékot meghaladó mértékben.

A szakértők szerint a sanghaji piac elszakadása a világ tőzsdéitől két dolgot jelez. Az egyik, hogy hiába nagyon lemaradó a kínai tőzsde, a világ többi vezető piaca ennek ellenére szárnyalni tud. Ez azt mutathatja, hogy a befektetők most már meg vannak győződve a kínai gazdaság stabilitásáról, s nem aggódnak annyira miatta, mint tették azt másfél évvel ezelőtt.

A másik, hogy a kínai kormányzat lépései, amelyekkel jelentősen megszigorította a tőzsde spekulációra vonatkozó előírásokat, s a részvény-vásárlásra történő hitelfelvételt azt is eredményezte, hogy a kínai piac már nem tudja lekövetni olyan gyorsan a világban zajló folyamatokat. Az egyik hírügynökségnek nyilatkozó szakértő úgy véli, ez a mostani lemaradás csak időleges, s addig tart, amíg a befektetők megszokják a szigorúbb szabályozást, alkalmazkodnak ahhoz.

Ezt a véleményt támaszthatja alá, hogy csak a sanghaji piacon tetten érhető a kínai részvények lemaradása, az Amerikában jegyzett kínai részvények letéti igazolásainál nem. Az Amerikában jegyzett kínai részvényeket követő Bank of New York Mellon által számolt index és a Sanghai Composite közötti korreláció a nulla közelébe csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK