Megrettentek a befektetők

London kivételével mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei szerdán, miután felerősödtek azok az aggodalmak, hogy kereskedelmi háború robbanhat ki a világ két legnagyobb gazdasága között.
Szabó Zsuzsanna, 2018. április 4. szerda, 20:05
Fotó: Shutterstock

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,1 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, míg a frankfurti DAX-index 0,4, a párizsi CAC-40 index pedig 0,2 százalékos mínuszban zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,5, az FTSE Eurofirst 300 index 0,4 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,2 százalékkal csökkent.

Az európai záráskor a Dow Jones ipari átlag 0,7 százalékos, az S&P 500-as 0,3 százalékos, a Nasdaq pedig 0,1 százalékos mínuszban állt.

Az amerikai kormányzat kereskedelempolitikai fejlesztésekért felelős hivatala kedden 25 százalékos pótvám kivetését javasolta 1300 kínai termékre, amelyek évente összesen 50 milliárd dollár értéket képviselnek.

Kevesebb mint fél nappal később, közép-európai idő szerint szerda délelőtt Kína bejelentette, hogy szintén évi 50 milliárd dollár értékű amerikai importtermékre vet ki 25 százalékos pótvámot, ha az Egyesült Államok beváltja fenyegetését. Kína emellett konzultációs eljárást kezdeményezett a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), a kérelemben az amerikai fél által összeállított terméklistára összpontosítottak.

A pekingi közlés után az európai tőzsdéken erős eladási hullám indult el, különösen rosszul szerepelt a technológiai szektor, amelynek alindexe több mint 1,6 százalékkal esett. Kora délután, napi minimumán a DAX 1,75 százalékos, a CAC-40 index 1,12 százalékos, a londoni FTSE-100 pedig 0,84 százalékos mínuszban állt, majd zárásig fokozatosan és folyamatosan emelkedtek.

Egy euróért 1,2294 dollárt adtak este fél hat után a nemzetközi bankközi piacon, 0,19 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A kriptodevizák árfolyama csökken. A CoinMarketCap, a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint a bitcoin árfolyama 6,37 százalékkal, 6936,08 dollárra esett. A világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether 377,04 dolláron, 6,93 százalékos mínuszban, míg a ripple 0,5021 dolláron, 6,85 százalékos veszteségben forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,66 százalékos veszteségben, 67,67 dolláron állt, míg a májusi szállítású WTI 0,60 százalékos mínuszban, 63,13 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,18 százalékkal, 1339,70 dollárra nőtt.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK