Megszólalt Matolcsy Mészáros Lőrinc erőműeladásáról

Tóth Bertalan MSZP-s képviselő azt firtatta, rendben tájékoztatta-e a befektetőket az Opus a Mátrai Erőmű eladásáról szóló szándéknyilatkozat kapcsán. Matolcsy György jegybankelnök mindent rendben talált.
Herman Bernadett, 2020. július 22. szerda, 11:07
Fotó: MTI Fotó / Komka Péter

Időben tájékoztatták-e a befektetőket Mészáros Lőrincék - erről kérdezte Tóth Bertalan MSZP-s képviselő Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét a napokban. A Mészáros érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. ugyanis csak tavaly november 20-án tette közzé rendkívüli tájékoztatását a Budapesti Értéktőzsde honlapján arról, hogy előző nap egy szándéknyilatkozatot írtak alá az MVM Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársasággal a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 százalékos tulajdoni hányadának az értékesítéséről.

A képviselő kiszúrta, hogy a november 20-án közzétett rendkívüli tájékoztatás alapjául szolgáló szándéknyilatkozaton nem november 19-e szerepel az aláírás dátumaként, hanem november 15-e, így a szándéknyilatkozat aláírása és a rendkívüli tájékoztatás közzététele között nem egy, hanem két munkanap telt el. A tőkepiaci törvény szerint azonban a kibocsátónak haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül tájékoztatnia kell a nyilvánosságot ilyen horderejű, az értékpapír értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve érintő információról. A kibocsátó a közzététellel egyidejűleg köteles a Magyar Nemzeti Bankot is tájékoztatni.

Az MNB szerint nem volt késés

A gyorsaságra azért van szükség, hogy elkerüljék az úgynevezett bennfentes kereskedést, vagyis hogy olyanok spekulálhassanak napokon át a részvénnyel, akik az információ birtokába kerültek, miközben az átlagos befektetők nem tudnak semmit, így dönteni sem tudnak a pozíciójukról.

Matolcsy válaszából kiderült: a tájékoztatással kapcsolatban minden rendben volt. Igaz ugyan, hogy a Mészáros érdekeltségébe tartozó Opus és a Status Energy Magántőkealap már november 15-én aláírta a dokumentumokat, az MVM azonban várt ezzel november 19-ig. Az MNB szerint a szándéknyilatkozat pedig csak akkor érvényes, ha mindkét fél ratifikálta. Ez alapján pedig egy munkanapon belül megjelent a tájékoztatás.

A Mátrai Erőmű eladása körül több probléma is felmerült. A hivatalosan március 26-án lezárult adásvétel pontos értéke 17 milliárd 440 millió forint volt. Az alig két évvel korábbi tulajdonosváltáskor, a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozóhoz kötött Opus összesen 11 milliárd forint körüli összeget fizethetett a cégért. Ráadásul - mint akkori többségi tulajdonos - a tavaly májusban a cégből kivett, több mint 11 milliárd forintos osztalékból is több mint 8 milliárdot az Opus tehetett zsebre.

Szél Bernadett független képviselő feljelentést is tett az ügyben, a Nemzeti Nyomozó Iroda viszont nem talált bűncselekményre utaló nyomot az ügylet kapcsán, és megszüntette a nyomozást.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.07.22 18:03

@Sancho12: mindegy neki csak bééégethessen :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.07.22 13:19

@szabobalazs47: Az ugye nemzavar,hogy a te adódat is ráfizették.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri_2, 2020.07.22 13:08

Ja...ha kuszaszem mondta, akkor biztos minden rendben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szabobalazs47, 2020.07.22 12:46

Akkor immár Tóth Bertalan és Szél Bernadett is megnyugodhatnak! Végre!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html