Novemberi kibocsátási árfolyama alá hullott az elektromos teherautókat gyártó Rivian árfolyama, miután  kiderült, az Amazon mástól is vásárol majd elektromos furgonokat. Az e-kereskedelmi óriás a közlemény szerint a jövőben várhatóan gépjárműparkjához a Chrysler tulajdonos Stellantistól is vesz majd, s ezzel a jelek szerint alapos csalódást okozott a Rivian részvényeseinek.

Az Amazon a Rivian második legnagyobb tulajdonosa. Az amúgy veszteséges cég novemberi tőzsdére lépésekor az egyik nagy sztori az vált a társaság jövőbeni növekedési lehetőségeivel kapcsolatban az volt, hogy rendelkezett egy 100 ezer teherautóra szóló megrendeléssel az Amazontól - emlékeztet a Financial Times.

Nagy a konkurencia

A Stellantis azt állítja, a megegyezés szerint 2023-tól kezdi majd meg a Ram ProMaster névre hallgató teherautók szállítását.
Az autógyártó cégek között egyre élesedik a verseny az elektromos haszonjárművek piacán is. A General Motors szerdán mutatta be saját akkumulátor hajtotta modelljét, az elektromos Chevrolet Silverado-t, a 40 ezer dollártól induló kisteherautó komoly versenytársa lehet a Ford F-150 Lightning pick up-jának. A Ford kedden jelentette be, hogy felpörgeti a Lightning gyártását, hogy meg tudjon felelni a nagy fogyasztói kereslet támasztotta levárásoknak.

Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója azt mondta, az Amazonnal kötött üzlet az extrémen konzervatív becslések szerint is akár több tízezer jármű értékesítését jelentheti, s ez már a Rivian megrendeléshez hasonló nagyságrendet jelentene. Tavares a brit pénzügyi lapnak azt mondta, hogy az Amazonnak szállítandó teherautók rendelkeznének néhány speciális fejlesztéssel, amelyek megnövelnék azok teljesítményét az áruk házhosszállítása terén.

A Rivian részvényeinek árfolyama tegnap 16 százalékkal esett a hírre, egészen 75,13 dollárig, ami már a 78 dolláros kibocsátási árfolyama alatti szint. Onnan ugyan nagyot pattant a kurzus, 87 dollár fölé, ez azonban még mindig 3 százalékkal alacsonyabb a szerdai záróárnál. Az igazán fájdalmas veszteségeket azok a befektetők könyvelhették el, akik a Rivian tőzsdére lépését követő nagy őrületben vásároltak. Akkor a részvény árfolyama egészen 179,47 dollárig száguldott. Akkor volt olyan pillanat, hogy a veszteséges piaci cég értéke meghaladta a Volkswagenét, a Fordét és a General Motors-ét is.

Már nem szeretik a veszteséges cégeket

A Rivian ugyanakkor úgy kommentálta a Stellantis bejelentését, hogy az jó hír az iparág egésze számára, mivel az segíti a karbonkibocsátás csökkentését a nagy gépjárműflották elektromos meghajtásúra cserélésével. Az Amazon gépjárműflottája globális szinten is példa nélkül áll nagyságát tekint, s azt várjuk, hogy egyszerre több gyártót is igénybe vesz beszerzéseihez. Megállapodásunk az Amazonnal érvényben van, együttműködésünk virágzó és növekszik - közölték.

A Rivian részvényeinek áresése persze nem egyedülálló jelenség a technológiai szektorban. A technológiai cégek részvényeit felülreprezentáló Nasdaq Composite index november eleje óta nem képes új csúcsokra emelkedni, sőt, idén már 5 százalékkal esett értéke. A befektetők a jelek szerint azzal párhuzamosan, hogy készülnek a Fed kamatemeléseire egyre bizalmatlanabbul bánnak a nyereséget termelni egyelőre képtelen cégek részvényivel. A Goldman Sachs veszteséges technológiai cégek részvényárfolyamát követő indexe idén eddig 10 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!