Megegyezésre jutottak a kötelező női kvóta ügyében a hét végén az Angela Merkel koalíciójában részt vevő pártok, s így a jövőben elfogadandó törvény szerint várhatóan kötelező lesz minden nagyobb cég igazgatóságába egy női tagok delegálni, ha a vezető testület létszáma meghaladja a három főt. A Handelsblatt tudósítása szerint az előírás nem csak a német gazdaság kirakatának számító, a DAX indexben szereplő cégek esetében lesz alkalmazva, hanem az összes úgynevezett részvételi társaság esetében is, azaz több, mint 630 német nagyvállalatnál (ezek a minimum 2000 főt foglalkoztató cégek, ahol a munkavállalók képviselete kötelező a cég vezető testületében).

Franziska Giffey, nő- és családügyi miniszter a lépést történelmi áttörésnek nevezte, szerinte ugyanis ezzel végre sikerül megszüntetni a teljesen nőmentes vezető testületeket. Az intézkedésre azért volt szerinte szükség, mivel a korábbi, önkéntes alapon működő, ösztönzésre alapuló szabályozás nem hozott eredményt. Azt a rendelkezést még 2015-ben vezették be - írja a Financial Times.

A lap szerint a nagyobb német üzleti csoportokat valószínűleg nem fogja igazán lelkesedéssel eltölteni a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták között kötött egyezség ténye. Korábban is hangoztatták ugyanis, hogy egy ilyen szabály nem kívánt mértékű állami beavatkozást jelent a cégek belső ügyeibe, s azt állították, hogy meglehetősen szűkös a kínálat a cégek vezetésébe alkalmas női jelöltekből.

A DAX index cégeinek igazgatóságaiban jelenleg 12,8 százalék a a nők aránya. Ugyanez az arány az amerikai nagyvállalatok körében 28,6, Svédországban 24,9 az Egyesült Királyságban 24,5 százalék. A BUX index négy legnagyobb súlyú cégénél, az OTP-né, a Molnál, a Magyar Telekomnál és a Richternél ez az arány összesítve alig haladja meg a 10 százalékot. Az OTP és a Mol igazgatóságában egyetlen női tag sincs.

A nagy német vállalatoknál ráadásul az elmúlt egy évben a felső vezetői beosztásban lévő nők aránya csökkent is, 23 százalékra 29 százalékról - idéz egy felmérést az FT. A kisebb német tőzsdei cégeknél ez az arány alig 10 százalék. Tavaly úgy tűnt, hogy az egyenjogúság ügyében történt némi előrelépés. Az SAP szoftvercég élére Jennifer Morgant nevezték ki, ő lett az első első női vezető egy DAX vállalatnál, azonban mindössze 6 hónapot töltött el pozíciójában.

A két német kormánypárt közti megegyezés tartalmazza azt is, hogy az állami többségi tulajdonban lévő cégek felügyelő bizottságaiban a helyek legalább 30 százalékát nők számára kell fenntartani. Ezen felül női kvótát fognak bevezetni olyan nyilvános szervezeteknél is, mint az egészségbiztosítók, nyugdíjbiztosítók, és a Szövetségi Munkaügyi Hivatal. A szövetségi ügynökségeknél a női vezetők aránya jelenleg alig 14 százalék.

A most született megállapodást, amelyet a kormányzópártok küldöttei kötöttek nemsokára prezentálják a pártok vezetésének, s ha jóváhagyják, akkor a német kormány jövő hónapban  adhat neki szabad utat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!