A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,38 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,43 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,37 százalékos mínuszban indította a kereskedést.

A kockázatvállalási kedvet erősen visszavetette az Egyesült Államok azon fenyegetése, hogy büntetővámot vet ki európai uniós termékekre, ha az EU nem hagy fel az Airbus repülőgépgyártó vállalatnak nyújtott támogatással. Brüsszel jelezte, hogy ugyancsak megkezdte a felkészülést arra, hogy megtorolja a Boeing amerikai repülőgépgyártó szubvencionálását.

A befektetők aggodalmait tovább fokozta, hogy a Nemzetközi Valutaalap rontotta világgazdasági növekedési előrejelzését. Tavaszi világgazdasági prognózisában 0,4 százalékponttal 3,3 százalékra csökkentette a 2019-es és 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra a 2020-as globális GDP-növekedési várakozását.

Az amerikai nagybankok vállalati beszámolójával a héten indul el a gyorsjelentési szezon. A Refinitiv, a világ egyik legnagyobb pénzpiaci adat- és infrastruktúraszolgáltatója úgy becsüli, hogy az S&P 500 indexben szereplő vállalatok összesített nyeresége 2,3 százalékkal csökkent az első negyedévben.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken is borús a hangulat. Kedd délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,30 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,74 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,47 százalékos mínuszban állt a nyitáshoz képest.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1282 dollárt adtak, 0,18 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,40 százalékkal veszített értékéből a dollár, 111,03 jenen forgott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!