A Lighthouse Reports, amely egy független non-profit hírportál 70 nagy nyugdíjalap számait elemezte és azt találta, hogy bár egyes alapok kifejezetten tiltják a nyersanyagokkal, különösen az élelmiszerekkel való spekulációt, jelenleg 15 alap fektet be ezekbe.

Jayati Ghosh, a Massachusetts Amherst Egyetem közgazdászprofesszora szerint az eredmények azt mutatják, hogy a nyugdíjalapok azon pénzügyi intézmények közé tartoznak, amelyek az élelmiszerárakra spekulálva súlyosbították a megélhetési válságot - írja a portál.

A legtöbb alap nem tesz különbséget az olyan nyersanyagok között mint az arany vagy az olaj, illetve a mezőgazdaság és az állattenyésztés. Szakértők szerint a végső hatás - a nyersanyagárak emelkedése - ugyanaz.

Ráadásul a nyersanyagpiacokon kockázatos befektetni - véli Ann Pettifor, azon kevés közgazdászok egyike, akik megjósolták a 2007-2008-as globális pénzügyi válságot. Szerinte a nyugdíjalapoknak kerülniük kellene a volatilis befektetéseket.

Az érintett alapok szerint nincs közük a dráguláshoz

Az alapok azonban azzal védekeztek, hogy intézkedéseiknek semmi közük az élelmiszerárak emelkedéséhez.

"A határidős árutőzsdékkel való kereskedésnek nincs árfelhajtó hatása, még a mezőgazdasági nyersanyagok piacán sem. Ezt a nézetet tudományos kutatások is alátámasztják" - közölte az ABP, holland nyugdíjóriás, amely az elemzett nyugdíjpénztárak közül messze a legtöbb árualapú származtatott ügyletekbe fektetett be.

Vele ért egyet a BpfBOUW, Hollandia negyedik legnagyobb nyugdíjalapja, amely 150 millió eurót fektetett mezőgazdasági nyersanyagokba,

Velük ellentétes véleményen van a Pensioenfonds Vervoer, a holland közlekedési ágazat egyik alapja és a belga KBC, amelyek kifejezetten kerülik a spekulációt az élelmiszerekkel.

Az ENSZ azt szorgalmazza, hogy a kormányok szigorúbban szabályozzák a nyersanyagpiacokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!