Az OPEC és szövetségesei úgy döntöttek, hogy 2020-ban közel 10 millió hordót kivesznek az olajpiacról, amikor a koronavírus-járvány kitört, és a kereslet elpárolgott. Most viszont az egész világon olajhiány van, a legtöbb olajtermelő pedig vagy nem tudja, vagy nem akarja visszaépíteni a kínálatot, pedig az orosz-ukrán háború és az EU-s olajembargó miatt ez most kulcsfontosságú lenne.

Az OPEC+ csütörtökön közölte, hogy júliusban és augusztusban napi 648 ezer hordóval növeli a kitermelést, hogy a korábban elfogadottnál korábban véget vessen a termeléscsökkentésnek. De ezt már nem hiszi el senki, ami látszik is a piacokon: mind a West Texas Intermediate nyersolaj határidős jegyzései, mind a nemzetközi irányadó Brent nyersolaj több mint 1 százalékkal magasabb szinten állapodtak meg a hírek után pénteken – ahogy arról a CNBC beszámolt.

A probléma az, hogy az OPEC+ szövetség országai nem teljesítették a kitűzött célokat - mondta Paul Sankey, a Sankey Research munkatársa.

"Az OPEC egész rendszere mostanra összeomlott" - magyarázta a CNBC-nek. Az OPEC jellemzően a termelés szabályozásával tudja befolyásolni az olajárakat, de Sankey szerint a piac úgy látja, hogy az olajellátási problémák a bejelentés ellenére is fennmaradnak. A leginkább azért nehéz adni az olajkartellként is emlegetett szervezet szavára, mert az OPEC-ben csak két-három ország rendelkezik tartalékkapacitással jelenleg.

Szaúd-Arábia, az olajtermelő országok vezetője, a világ második legnagyobb olajtermelője, körülbelül napi egymillió hordónyi extra termelési kapacitással rendelkezik, de nem akarja az egészet kihasználni. Van is ebben ráció Sankey szerint: kell a tartalékkapacitás, ha például tartalékkapacitásra lenne szükség, mert összeomlik a líbiai kitermelés. Az országban jelenleg politikai válság van, az olajtermelés egy része pedig blokád alá került.

Dan Pickering, a Pickering Energy Partners befektetési igazgatója szerint az orosz olajtermelés lassan magától is csökkenni fog. Kevésbé releváns, ahogy Európa és a világ többi része elkezdi szankcionálni Oroszországot

Sankeyhoz hasonlóan Pickering is azt mondta, hogy az OPEC-nek nincs sok többletkapacitása az olyan országokon kívül, mint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek.

"Mindössze néhány országra és arra, amit hajlandóak és képesek a piacra vinni. Oroszország tehát idővel ki fog csúszni ebből a kartellből" - mondta.

Kína és India több olajat vásárol Oroszországtól, de ez nem lesz elég - mondta Rachel Ziemba, a Ziemba Insights alapítója. "Végső soron nem hiszem, hogy a logisztika megvan a teljes újraelosztáshoz" - foglalta össze véleményét. Ezt tetézheti, hogy az EU eltiltja az uniós szállító cégeket, hogy orosz olajat vigyenek Ázsiába.

A kínálattal kapcsolatos aggodalmak és a nagyon magas olajárak ellenére az energia iránti kereslet nem sokat csökkent.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!