Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ tanácsadó testülete szerda esti szavazásán zöld utat adott a Pfizer-Biontech Covid-19 elleni védőoltásának alkalmazására a 12-15 éves korosztály számára - írja a BusinessInsider. A bizottság 15 független járványügyi szakértő tagja közül egy egész napos tanácskozást követően 14-en szavaztak az engedély megadása mellett.

Azok a gyerekkori élmények, amelyeken a gyerekeink átmentek, hosszan tartó, generációkon átívelő hatással lesznek. Egyelőre még nem értjük teljesen a járvány gyermekeink fizikai, mentális egészségére és oktatására gyakorolt hatásait - mondta Dr. Grace Lee, a Stanford University gyerekgyógyászati professzora, aki szintén a bizottság tagja, a döntést követően.

A vakcina a közel 2000 tizenéves körében végrehajtott tesztek során 100 százalékos hatékonyságot mutatott. A tesztek során összesen 1000 12 és 15 év közötti gyerek kapta meg az oltás mindkét adagját, a kontroll csoport 970 fős volt. A kísérletek szerint az oltást kapott gyerekek sokkal jobban védetté váltak a betegséggel szemben. Az oltott gyerekek közül egy sem kapta el a betegséget, míg a kontroll csoportban összesen 18 megbetegedés történt a kísérelt alatt.

Az oltott csoportban szintén volt 3 olyan gyerek, aki megfertőződött, ők azonban az első oltást követő néhány napon belül produkáltak pozitív teszteket, akkor, amikor a vakcina által kiváltott védelem még nem épül ki a szervezetben. Ez figyelmeztető jel arra, hogy egy oltás nem jelent azonnali csodát, s az oltást követően is fokozott óvatossággal kell eljárni, különösen az első adag beadását követő első 14 napban.

Az Egyesült Államokban annak ellenére, hogy a tizenévesek körében alacsonyabb a Covid-19-es megbetegedés kockázata, összesen 1,5 millió esetet regisztráltak ebben a korosztályban, s közülük 13 ezren kórházi ellátásra is szorultak. Legalább 127-re tehető azoknak a 13 és 18 év közötti gyerekeknek a száma az országban, akik a betegség következtében vesztették életüket, s ezzel a koronavírus okozta betegség a 10 leggyakoribb halálok közé emelkedett az Egyesült Államokban ebben a korosztályban. Ráadásul a tizenévesek ugyanúgy képesek terjeszteni a betegséget, mint a felnőttek.

A CDC tanácsadó testülete szerint ráadásul a Pfizer vakcináját lehet oltani más oltásokkal együtt is, ami azért jó hír, mert nagyon sok védőoltás beadása szenvedett késedelmet a járvány miatt. A vakcinából beadandó dózis nagysága és időzítése megegyezik a felnőttek oltásánál javasolttal, a két oltás között 3 hét időnek kell eltelnie. A Pfizer adatai szerint teljesen oltottnak 7 nappal a második adag beadása után lehet tekinteni valakit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!