Óriási katasztrófa jöhet - figyelmeztetés érkezett

A bankok és a hedge fundok, amelyek mesterséges intelligenciát használnak, olyan kockázatokat visznek a pénzügyi rendszerbe, amelyek felerősíthetik egy jövőbeni válság kedvezőtlen hatásait - figyelmeztet legfrissebb jelentésében a G20 tanácsadó szerve, a Financial Stability Board (FSB - Pénzügyi Stabilitási Tanács).
Lovas-Romváry András, 2017. november 3. péntek, 16:05
Fotó: Istockphoto

Komoly veszéllyel fenyeget a pénzügyi szektor igyekezete, hogy minél előbb és minél szélesebb körben alkalmazza a mesterséges intelligenciát (AI). E technológiák egy irányba terelik a szereplőket, a kockázatokat ugyanúgy ítélik majd meg, s ez felerősítheti a pénzügyi sokkokat - áll a Fed-et és az ECB-t is tagjai között tudó szervezet tanulmányában a Bloomberg tudósítása szerint.

Az AI és a gépi tanulásra épülő alkalmazások vonzóak, ha a kockázatokat megfelelően kezelik. Éppen ezért az FSB szerint az emberi erőforrások kiváltó technológiák szigorúbb megfigyelése és tesztelése szükséges. A szervezet szerint nőhet az univerzális bankok érzékenysége a sokkokra, ha függővé válnak az algoritmusoktól.

Mark Carney, az FSB vezetője - aki egyben a Bank of England kormányzója is - szerint további kockázatot jelenthet az elmúlt évek piaci környezete. A most induló technológiákat egy olyan időszakban tesztelték, amikor a globális pénzügyi piacokon a volatilitás sokkal alacsonyabb volt a szokásosnál. Ez pedig azzal a veszéllyel fenyeget, hogy nem veszik figyelembe azokat a megoldásokat, amelyeket egy gazdasági visszaesés vagy pénzügyi válság idején alkalmazni kellene.

A világ legnagyobb bankjai hatalmas lendülettel vágtak bele az új technológiákba, mivel azok lehetővé teszik hatalmas mennyiségű adat felhasználását, elemzését, s eközben komoly spórolást hozhatnak a munkaerőköltségeknél. A vezetési tanácsadásra szakosodott Opimas LLC becslése szerint a pénzügyi cégeknél globálisan 230 ezer munkahely szűnhet meg 2025-ig a mesterséges intelligencia térnyerése miatt - ebből a becsléseik szerint 90 ezer munkahely az alapkezelői iparágban.

A pénzügyi cégek jelenleg elsősorban az ügyfelek hitelképességének vizsgálatánál, a különböző biztosítási szerződések árazásánál, valamint az ügyfelekkel történő kapcsolattartás és a pénzügyi pozíciók kockázatának mérésénél alkalmazzák a mesterséges intelligenciát. Eközben az erre alapuló technológiákat használó hedge fundok által kezelt vagyon rohamosan gyarapodik, jelenleg 10 milliárd dollár körül jár a szervezet becslése szerint.

Az FSB szerint a technológiában rejlő lehetőségek elsősorban a költségek csökkentésénél komoly versenyfutást eredményez a pénzügyi szektor cégei között. Ez viszont könnyen oda vezethet, hogy a cégek függő viszonyba kerülnek majd viszonylag kisszámú olyan szereplőtől, amelyek e technológiákat fejlesztik. Ha pedig az utóbbiak valahol hibáznak, annak romboló hatása végigsöpörhet az egész pénzügyi rendszeren - figyelmeztet a szervezet. Ráadásul ha mindenki hasonló technológiát használ, annak viselkedése előrejelezhetővé válik - akár a tőzsdei kereskedés során is -, s ezt a bennfentesek és a bűnözők a piaci folyamatok manipulálására is felhasználhatják majd.

Jó tudni, hogy nem a mesterséges intelligencia térnyerése, amellyel kapcsolatban az FSB hasonló kritikát és figyelmeztetést fogalmaz meg. Jó hat évvel ezelőtt például komolyan kongatták a vészharangot a tőzsdén jegyzett alapok (etf) térnyerésével kapcsolatban is. Azóta az etf-ekben kezelt vagyon nagysága globálisan a sokszorosára emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.11.05 15:24

@kovi1970:
valami hasonlo dolgokat gondolok en is, ha minden marad a regiben, de szerintem oriasi valtozasok lesznek. ez a reszveny kereskedelem az elso nagyobb sokknal meg fog szunni. az algoritmusok es a mesterseges intelligencianak csufolt mintaelemzes, optimalizalni, egyben minimalizalni fogja a hasznot, ellenben a bukas az durva lesz. egy ido utan tul nagy lesz a kockazat a tul keves nyeresegert, atveszik a helyet mas befektetesi formak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kovi1970, 2017.11.05 13:35

Ezek a pénzügyi machinációk egyvalamire jók. Arra, hogy valakik munka nélkül keressenek pénzt.
De az a pénz nem vész el, csak átalakul. Ami az egyik oldalon pluszban jelentkezik, az a másikon hiányozni fog. Ez a pénzszivattyú, és a pénznek van egy olyan sajnálatos tulajdonsága, hogy oda áramlik, ahol már eleve sok van belőle.

Na most ezt akarják mesterséges intelligenciával még hatékonyabbá tenni. Ami által még jobban nőni fognak a gazdag és szegény emberek közötti különbségek. Illetve még kevesebb gazdagra, még több szegény fog jutni, ami elkerülhetetlenül háborúkba fog torkollni. Ennyi, aki nem értené miről akart szólni a cikk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2017.11.04 18:14

@terabit: Vagy szándékosan hibáznak, mert rossz célra használják fel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.11.03 18:08

@Mecsabesz: a gép nem fog hibázni, pontosan aszerint fog cselekedni ahogy az emberek mondják neki. Ezek az emberek viszont már hibázhatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2017.11.03 17:45

@na4: Azért egy gépre nem bíznék mindent, mivel az ember teremtménye, s ahogy az ember hibádzik, ugyanúgy a gép is, s főleg a kiber bűnözés korában, erre nem gondoltál?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html