A Sakhalin Energy LLC az elmúlt héten három, decemberi berakodásra szánt LNG-szállítmányt adott el nagyjából a jelenlegi piaci árakon, egyet pedig felárral – értesült piaci forrásokból a Bloomberg. Összehasonlításképpen: szeptemberben több rakományt az akkori spot árhoz képest nagyon komoly árengedménnyel tudtak csak eladni.

Az ukrajnai háború miatt jelenleg nincsenek közvetlen szankciók az orosz cseppfolyósított földgázzal szemben, az export a múlt hónapban tulajdonképpen rekordközeli szintre emelkedett. Míg néhány régi ázsiai vásárló, például Japán és Dél-Korea az év elején leállította a további spot-szállítmányok vásárlását Oroszországtól, Kína enyhén növelte a vásárlásokat.

Azért Európában is veszik szépen az orosz gázt

Az Európai Unióban gyakorlatilag már megszűnt a vezetékes orosz gázimport: az Északi Áramlat gázvezetéket augusztusban maga a Gazprom állította le, még az előtt, hogy szeptemberben több robbanás teljesen használhatatlanná tette volna a hálózatot. A lengyelországi végpontú Jamal-vezetéken a tavasz vége óta nincs tranzit. Az ukrajnai csővezetékeken pedig alig van már gázáramlás.

Az egyetlen működő hálózat a Török Áramlat, amely Magyarország ellátását biztosítja. Ezen a vezetéken viszont folyamatosan csökken a szállított mennyiség a Bruegel Intézet összesítése szerint. A 2022 július közepi csúcson heti 317,4 millió köbmétert szállítottak, míg az október 31. és november 6. közötti hét napban már csak 186 millió köbméter érkezett.

Viszont ez nem jelenti azt, hogy az orosz földgáz tabu lenne az EU-n belül: a cseppfolyósított földgázszállítások októberben majdnem rekordszintre emelkedtek, ami jól mutatja, hogy a világ mennyire küzd a tél előtt a fő földgázszállító Oroszországtól való leválásról.

A Bloomberg által 2016 óta összeállított hajókövető adatok szerint az oroszországi cseppfolyósított földgázexport októberben 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és március óta a legmagasabb szintre emelkedett. Ez szöges ellentétben áll az Európába irányuló csővezeték-áramlás zuhanásával, miután a Nyugat és a Kreml közötti kapcsolatok megromlottak az ukrajnai februári invázió miatt.

Miközben a hajóról szállított gáz közel fele még mindig tranzitban van, a legnagyobb importáló országok Franciaország, Kína és Japán voltak - derült ki az adatokból. Jelenleg nincsenek közvetlen szankciók az orosz cseppfolyósított földgázzal szemben, de az export növekedése azt mutatja, hogy az üzemanyag iránt még mindig nagy a kereslet a télre készülve, amikor a hideg időjárás várhatóan megnöveli a fogyasztást és szűkíti a globális kínálatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!