A hetet újabb eséssel indították a nyersanyagpiacok, és az értéktőzsdék.

  • A brit FTSE 100 index 1,6 százalékos mínuszban, 7.372 ponton áll, 116 pontos eséssel.
  • A német Dax 2,4 százalékos csökkenésben van 14 213 ponton.
  • A francia CAC 3 százalékos mínuszban áll, 6 545 ponton.
  • Az olasz FTSE MiB 2,8 százalékos csökkenés után 2,5044 ponton.

Az európai hadászati részvények, köztük a német fegyvergyártó Rheinmetall (32 százalékos plusz) és a brit BAE (közel 14 százalékos emelkedés) szárnyalnak a hírre, miszerint Németország a GDP több mint 2 százalékára növeli védelmi kiadásait.

Az orosz rubel mintegy 20 százalékot gyengült, 99,5 dollár/dollár szinten kereskedik Moszkvában, miután korábban 28 százalékkal 106,44-re zuhant az Oroszország elleni legutóbbi szankciók miatt. Az ázsiai kereskedésben még tovább zuhant, új rekordalacsony szintre, 199,50 dollár/dollárra.

Mindezt úgy, hogy egy drámai lépés keretében az orosz jegybank több mint duplájára emelte az alapkamatot 20 százalékra, és arra utasított minden céget, hogy a rubel erősítése érdekében adja el devizatartalékait.

A nyersolaj ára több mint 4 százalékkal ugrott a 100 dolláros küszöb fölé, a globális referenciaárfolyamnak számító Brent hordónkénti 102,16 dollárra, az amerikai olajé pedig 96,12 dollárra.

A gázárak is szárnyalnak az Oroszország elleni szélesebb körű gazdasági szankciók hatására. A holland referenciaár 24 százalékkal, megawattóránként 115 euróra emelkedett, míg az Egyesült Királyságban a márciusi ár 22%-kal, 275,5 penny/hőmérsékletre emelkedett.

A befektetők attól tartanak, hogy Oroszország leállíthatja az Európába irányuló gázszállításokat, bár a Gazprom közölte, hogy a fogyasztók kérésének megfelelően Ukrajnán keresztül szállít gázt Európába. A Gazpromtól gázt kapó legnagyobb német áramtermelő, az RWE szóvivője szintén megerősítette a Reutersnek, hogy a gáz normálisan áramlik Oroszországból.

Más árucikkek továbbra is drágulnak. Az alumínium tonnánként 3525 dollárral új történelmi csúcsot ért el a londoni fémtőzsdén. A chicagói búza határidős jegyzése az elmúlt évtized legnagyobb egynapos emelkedését könyvelhette el, míg a kukorica ára 4 százalékkal, a szójababé pedig 2,6 százalékkal volt magasabb.

A Reuters szerint Oroszország és Ukrajna együttesen a globális búzaexport közel 30 százalék-át, a világ kukoricakínálatának pedig ötödét adja.

A spot arany 0,7 százalékkal unciánként 1.901 dollárra emelkedett, mivel a befektetők a biztonságos befektetésekbe, köztük a dollárba áramlanak.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!