Augusztus 12-én hajnalban teszi közzé második negyedéves eredményét az OTP Bank. Kissé szokatlan az időzítés, mivel a hitelintézet az elmúlt időszakban általában a jelentési hónapok első péntekjére időzítette a friss számait, de a korábbi években is péntek hajnalban jelentek meg az eredmények. 

A szakértők szerint kiváló számok láthatnak napvilágot. "A bank nagyon erős teljesítményt mutathatott, a második negyedéves profitvárakozásunk szerint új rekordot érhetett el. A tavalyi magas céltartalékképzést követően a kedvező gazdasági környezet miatt a mostani második negyedévben alacsony céltartalékképzésre számítunk" - írta elemzésében az Erste Befektetési Zrt. 

Rekord profitot vár a piac

A bevételek negyedév/negyedév és év/év alapon is bővülhettek. A nettó díj- és jutalék bevétel negyedéves alapon szezonális hatások miatt, éves alapon pedig a lezárások miatti alacsony bázisról emelkedhetett. A nettó kamateredményt a stabilizálódó kamatmarzsok és a növekvő hiteldinamika támogatta a negyedévben. 

Mivel az operatív költségek csak mérsékelten növekedtek a tavalyi évhez képest, így az operatív eredmény jelentősen javulhatott. Az Erste előrejelzése szerint a korrigált eredmény 122,2 milliárd forintot lehetett a negyedévben. A felvásárlásokhoz és az integrációhoz kapcsolódóan viszont egyszeri költségek merültek fel, így a tényleges eredmény 114 milliárd forintot érhetett el.

Az elemzői konszenzus hasonló számokkal kalkulál. A korrigált eredmény soron 119 milliárd forintos profitot várnak, ami 45 százalékkal magasabb a tavalyinál, míg a számviteli eredmény 114 milliárd forint lehetett - ez megegyezik az erstések kalkulációjával. 

A nettó kamatbevétel soron 208 milliárdos, a nettó díj- és jutalékbevételnél pedig 77,5 milliárdos bevételre számítanak az elemzők, mindkét érték magasabb a tavalyinál és az első negyedévinél is. A profitot leginkább a kockázati költségek csökkenése emelhette, az elemzők átlagosan 15,7 milliárd forinttal számoltak a legutolsó negyedévben, egy évvel ezelőtt még 39 milliárd forintot tett ki ez a tétel. 

Az osztalék kérdéses

A legfontosabb kérdés az lehet, hogy mikor fizet osztalékot a bank. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató 119 milliárd forintot fizetne ki a részvényeseknek, ha engedné a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Európa-szerte korlátozták a bankoknál az osztalékfizetést a járvány miatt, de a gazdasági felépülés láttán a jegybankok újabban megengedőbbé váltak. A K&H anyabankja, a KBC be is jelentette, hogy novemberben osztalékot kíván fizetni. 

Az MNB viszont egyáltalán nem biztos, hogy engedélyezni fogja a hazai bankok számára is az osztalékfizetést. Bár a jegybank figyeli és követi az Európai Központi Bank intézkedéseit, tekintettel a törlesztési moratórium 2021 szeptember 30-ig történő fenntartására, valamint annak meghosszabbítása/kivezetése körüli bizonytalanságra a részvény-visszavásárlási programokkal és az osztalékfizetéssel kapcsolatban a korlátozások általánosan várhatóan fennmaradnak. Ugyanakkor az MNB – továbbra is a rendszerstabilitás következetes figyelembe vétele mellett - bizonyos könnyítéseket tervez, a változás pontos részletei kidolgozás alatt vannak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!