Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény szerint tavaly 80 százalékkal nőttek a bank céltartalékai, amelyek nagy részét a hitelkockázati tartalékok teszik ki.

Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója elmondta, hogy 2020-ban mindenki terveit elsöpörte a világjárvány. Felmérték a kockázatokat, 70 millió lej értékben hoztak létre plusz céltartalékot, és emellett folytatták az Apollo növekedési stratégiájukat, amelynek célja, hogy 2024-re elérjék az 5 százalékos piaci részesedést.

"Ez érzékelhető a helyi tevékenységünk fellendülésében, a hitelezési portfólió 13 százalékos emelkedésében, valamint a 3,74 százalékos piaci részesedés elérésében a hitelezési szegmensben. Ennek köszönhetően sikerült finanszíroznunk a helyi gazdaságot, támogattuk a törlesztések elhalasztását, és pénzügyi segítséget nyújtunk kisvállalkozásoknak és nagyvállalatoknak egyaránt. Közben új bankfiókokat nyitottunk, digitalizáltuk a szolgáltatásainkat, és 200 új alkalmazottal bővült a csapatunk" - idézte a közlemény a vezérigazgatót.

2020-ban az OTP Bank Románia működési eredménye elérte a 163 millió lejt, miután a teljes bevétel 10 százalékkal nőtt a 2019. évihez képest. Az Apollo növekedési stratégiának megfelelően a működési költségek 20 százalékkal emelkedtek. Az OTP Bank Románia jelentős számítástechnikai és digitalizációs fejlesztései hozzájárultak a nagyobb mértékű IT-kiadásokhoz, illetve a bér- és munkaerőköltségek 21 százalékkal nőttek az alkalmazottak számának 13 százalékos emelkedések következtében.

A hitelállomány dinamikus bővülésének köszönhetően a nettó kamatbevétel évi növekedése 10 százalékos volt és elérte a 451 millió lejt, a kamatmarzs 15 bázispontot csökkent az 2019. évihez képest.

A teljesítő hitelek volumene 13 százalékkal nőtt. Emlékeztettek, hogy az OTP Bank Románia aktívan részt vesz a román kormány által garantált finanszírozási programokban, ennek következtében 15 százalékkal nőtt a mikro- és kkv-hitelek állománya, míg a vállalati üzletág 9 százalékos hitelállomány-növekedést könyvelhetett el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!