Rég nem látott jó kedv Európában

Régóta nem látott emelkedések voltak a nyugat-európai tőzsdéken kedden.
MTI-Eco, Napi.hu, 2015. december 15. kedd, 18:58
Fotó: Reuters

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 2,5 százalékkal, a frankfurti DAX-30 3,1 a párizsi CAC-40 pedig 3,2 százalékkal erősödött a hétfői záróértékhez képest. A periféria indexei közül a madridi IBEX-35 3, a milánói FTSE MIB 3,7 százalékkal emelkedett. A Stoxx Europe 600 indexe 3 százalékos nyereségben zárt.

Kedden elsősorban az olajipari és a bányaipari részvények zártak nagy nyereséggel annak a hatására, hogy a kőolaj ára emelkedni kezdett a hétfői, csaknem 11 éves mélypont után.

Ez a nagy optimizmus az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai várhatóan - 2006 júniusa óta első - kamatemelése előtt következett be. Eközben az euróövezeti kamatszint valószínűleg még sokáig rekordalacsony marad. Az alacsony euróövezeti hitelfelvételi költségek az egyik oka annak, amiért szakértők szerint jövőre jelentősebben emelkedhetnek a térségbeli tőzsdéken jegyzett cégek részvényárai.

Európai tőzsdezárás után - közép-európai idő szerint este hét óra előtt néhány perccel - a tengerentúlon is nyereségben álltak a vezető indexek: a Dow, az S&P 500 és a Nasdaq egyaránt 1,4 százalékkal járt a hétfői zárószintje felett.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 84 cent emelkedéssel 38,55 dolláron állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK