Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatalmas esés zajlott le az elmúlt napokban a világ vezető tőzsdéjén, az S&P 500-as index mindössze kilenc kereskedési nap alatt érkezett meg a 2872 pontos csúcsáról a csütörtöki zárásra 2581 pontra. Ezzel az esés mértéke elérte a 10 százalékot, ami a Wall Street-i meghatározások szerint a korrekció kategóriájába esik, azonban jócskán távol van a medvepiac definíciójától, amely a korábbi csúcshoz képesti 20 százalékos csökkenést jelenti.

Ez az esés ugyan intenzitásában olyan mértékű volt, amire az elmúlt egy évben nem volt példa, azonban a mostani helyzet szerint - legalábbis technikai szemmel - még korántsem jelenti azt, hogy a bikapiac végetért volna a világ tőzsdéin. Még akkor sem, ha elvileg számos okot és érvet lehetne arra fundamentális oldalról találni, hogy miért lenne itt az ideje az évek óta tartó emelkedő trend végének.

Azonban mindezek ellenére a mostani árfolyamok, az esés eddigi mértéke még nem érte el azt a szintet, hogy tartós trendfordulóról lehessen beszélni. Ehhez érdemes két fontos mutatót megvizsgálni. Az első és legfontosabb az S&P 500-as index grafikonja.

A technikai elemzés szabályai szerint egy trend meglétét mindaddig feltételezni kell, amíg erről ellentétes irányú jelzés nem érkezik. A trend eddig emelkedő volt, egy emelkedő trendet pedig emelkedő csúcsok és mélypontok sorozata jellemez. Ha az S&P 500-as index a mostani lejtmenet során lefelé áttörné egy korábbi mélypontját, akkor ez a sorozat megszakadna és ez erős jelzés lenne arra vonatkozóan, hogy csökkenő trendbe kerül az index.

A csúcsok és mélypontok meghatározása azonban nem egyszerű. Ha a mélypont meghatározásához az Edwards-Magee szerzőpáros Technical Analysis of Stock Trends című könyvében bemutatott definíciót használjuk, akkor azt találjuk, hogy az utolsó jelentős mélypont az index grafikonján tavaly augusztusban alakult ki, 2417 pontos indexértéknél. Ez a pont ugyanis megfelel az elvárásoknak.

Megelőzte azt egy egyértelmű csúcs, s az index úgy csinálta meg az átmeneti mélypontot, hogy előtte és utána is volt legalább három olyan egymást követő kereskedési  nap, amikor az index értéke kívül esett a mélypont beállításának napján bejárt ártartományon. Ráadásul az index innen újabb csúcsra emelkedett úgy, hogy legalább 10 százalékot felértékelődött, s az új csúcs legalább három százalékkal meghaladta az előző csúcsot.

A fontos szint az S&P 500-as indexben
Kép: www.markers.hu

Ez alapján akkor lehetne tartós negatív trendfordulót várni az indextől, ha a normál kereskedési időben legalább 3 százalékkal a 2417 pontos érték alá, azaz 2344 pont alá esne. Amíg ez nem történik meg, addig csak korrekcióról lehet beszélni, amelyet követően az emelkedő trend visszatértét kell feltételezni.

A másik ok, ami egyelőre azt mutatja, hogy eddig csak korrekcióról van szó, azok az index hosszabb távú oszcillátorai. A technikai elemzés elmélete szerint a hosszabb távú emelkedő trend megfordulására jó jelzés, ha a korábbi túlvettségi állapotokat eredményező emelkedések után egy olyan áresés következik, amely szélsőségesen alacsony értékre viszi ki az index oszcillátorait. Ez az úgynevezett mega-túladottság azt mutatja, hogy a befektetői hangulatban hirtelen nagymértékű negatív fordulat következett be és ez az előszele lehet további eladási hullámoknak is.

Az S&P 500-as index 30 napos RSI mutatója
Kép: www.markers.hu

A mostani esés az S&P 500-as index hosszabb távú, 30 napos RSI mutatóját a 38-as értékig vitte le. Ez hatalmas zuhanás, hiszen január végén 80 felett járt a mutató. Ez akkor akkora túlvettséget jelzett, amire az elmúlt 30 évben nem volt példa az amerikai piacon.

Ugyanakkor az index elmúlt 20 éve azt mutatja, hogy nagyjából 36-nál található a hatás a medvepiaci áresés és a bikapiaci korrekció között. Ebben az időszakban ugyanis a 30 napos RSI egy eset kivételével csak medvepiaci eladási hullámokban esett 36 alá, a bikapiaci korrekcióikban legkésőbb 36-38 között megállt az áresés.

Mindezeket figyelembe véve a következő állítható. Az elmúlt napok hatalmas áresései egyelőre nem érték el azt a mértéket, hogy az a bikapiac végét jelezné az amerikai tőzsdéken, ez egyelőre belefér a korrekció kategóriájába. Az igazán fontos technikai szintek még hátravan, s amíg ezek nem törnek le, addig  - bármennyire jól hangzana is - nem kell temetni a bikát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!