Soros György, a magyar származású milliárdos befektető határozottan aggódik egy harmadik világháború lehetősége miatt - írja a Marketwatch. A legendás befektető erről egy Bretton Woodsban tartott világbanki konferencián beszélt. Szerinte nagyon sok múlik a kínai gazdaság teljesítményén, hogy sikerül-e a jelenleg exportorientált gazdaságot sikeresen átalakítani egy, a belső kereslet által hajtott rendszerré. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, akkor szerinte megvan annak a lehetősége, hogy az ország jelenlegi irányítói külső konfliktusokat fognak kreálni azért, hogy hatalmukat megőrizzék és az országot egyben tartsák.

Ha konfliktus robbanna ki Kína és az Egyesült Államok valamelyik katonai szövetségese között - mint például Japán -, akkor nem túlzás kijelenteni, hogy egy harmadik világháború küszöbére sodródnánk - tette hozzá. Felhívta a figyelmet, hogy a katonai célokra fordított kiadások összege nem csak Oroszországban, de Kínában is növekszik az elmúlt időszakban.

Ahhoz, hogy ezt a forgatókönyvet el lehessen kerülni, szerinte az Egyesült Államoknak jelentős engedményeket kellene tennie Kína felé. Engedni kellene, hogy a jüan bekerüljön az IMF kosárdevizái közé, s ez a kínai devizát olyan helyzetbe hozná, hogy az globális tartalékdevizaként funkcionáljon. Cserébe Kínának is engedményeket kellene tennie, s megreformálnia gazdaságát, ezzel párhuzamosan meg kellene erősítenie jogrendszerének működését.

A jüan kereskedésének piaci alapúvá tétele és a kínai deviza globális tartalékdevizává válása erősítené a két gazdasági rendszer közötti kapcsolatot. Ezekben a kérdésekben Soros szerint ugyan nehéz lehet megegyezésre jutni, azonban a másik lehetőség annyira riasztó, hogy mindenképpen meg kellene próbálni. Enélkül ugyanis reális a veszély, hogy Kína egyre szorosabbra fűzi politikai és katonai kapcsolatait Oroszországgal, s ekkor egy harmadik világháború lehetősége ijesztően reálissá válik - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!