Az Ukrajna ellen indított orosz támadás miatt bekövetkezett árupiaci  emelkedés lényegében az összes nyersanyagot érinti. 

Az olaj hordónkénti ára meghaladta a 115 dollárt, az alumíniumé rekordot döntött és túlszárnyalta a tonnánként 3500 dolláros - 1,2 millió forintos - árat is. A búza 2008 óta nem került ennyibe, a kereskedők pedig nem hajlandóak kockázatot vállalni azzal, hogy kifizessék azoknak a hajóknak a bérleti díját és biztosítását, melyek orosz kikötőkből szállítanának árut. A kukorica ára 2013 óta nem volt ennyire magas, a földgázé és a széné történelmi rekordot döntött Európában, mely tovább mélyíti a régió energiaválságát. 

Paul Horsnell, a Standard Chartered Plc. árupiaci kutatásokért felelős vezetője szerint „

a piacok most próbálnak felkészülni a következő válságra. Ami a múlt héten még elképzelhetetlen volt, az ma már egyáltalán nem az”.

Ukrajna exportjai megtorpantak, és félő, hogy az ellátási zavarok nemcsak a következő időszakban - azaz rövid távon - gátolják majd a normál kereskedelmet, hanem hosszú távon állandósulnak. Az orosz-ukrán háború miatt az árupiacokon tapasztalható káosz végig fog söpörni a világgazdaságon piaci hiányokat és gyorsuló inflációt okozva, amely már most is sok országban évtizedes csúcson van. 

Annak ellenére, hogy a természeti erőforrásokat közvetlenül nem sújtják szankciók, a kereskedők, bankok és hajótulajdonosok igyekeznek elkerülni az Oroszországgal való üzletelést, hiszen aggódnak amiatt, hogy ez ártana a hírnevüknek, és akár banki büntetőintézkedésekkel is sújthatják őket. A nagy olajtankerek tulajdonosainak nagy része nem hajlandó orosz rakományt szállítani, amíg a pénzügyi szankciók hatásai egyértelműen meg nem mutatkoznak. A kínai kormány eközben az áruellátás biztosítására törekszik, ami azt jelzi, hogy a döntéshozók világszerte egyre idegesebbek Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának a gazdasági hatásai miatt. 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!