Ahhoz képest, hogy negatív korrekcióval számoltak elemzők a nyitást megelőzően, a nyugat-európai tőzsdék igen jól álltak kedd délelőtt. A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index, amely előző nap 3,98 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, a keddi nyitás után másfél órával 0,40 százalékos pluszban, 382,52 ponton állt. Ugyanakkor Londonban 1,24 százalékos, Frankfurtban 0,04 százalékos, Párizsban 1,30 százalékos, Milánóban 0,63 százalékos, Madridban pedig 2,29 százalékos pluszban állt az irányadó tőzsdeindex.

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó hétfőn jelentette be, hogy a BioNTech német biotechnológiai vállalattal közösen fejlesztett vakcinája több mint 90 százalékos hatékonysággal előzte meg a súlyosan fertőző Covid-19 betegség kialakulását.

"A Pfizer tanulmányának eredményei kétségtelenül jó hírek, de egy fecske nem csinál nyarat, még jó időbe telik, hogy az élet visszatérjen a normálishoz hasonló kerékvágásba" - figyelmeztetett Michel Hewson, az CMC Markets brit brókercég piaci elemzője.

Az európai részvényárfolyamok 11 százalékkal emelkedtek novemberben, mivel a befektetők az amerikai elnökválasztás fényében arra számítanak, hogy Joe Biden elnöksége alatt nyugodtabbá válhat a világkereskedelem. A koronavírus-járvány féktelen terjedését akadályozó szigorú korlátozások visszavezetése azonban a gazdaság fellendülésének megtörésével fenyeget.

Kedden az európai kereskedés kezdetén ismét a bankok, az utazási és a szabadidős vállalatok, valamint az energetikai cégek árfolyama lódult meg leginkább, jóllehet már hétfőn is több mint 7 százalékos nyereségben fejezték be a napot.

Az ázsiai kereskedésben látott mínuszok után emelkedésre váltott a kőolaj világpiaci ára is. A januári határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónként már 1,63 százalékos pluszban, 43,09 dolláron forgott fél 11-kor, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) hordónkénti ára pedig decemberi szállításra 1,49 százalékkal, 40,88 dollárra nőtt.

Az eurót 1,1820 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délelőtt fél 11-kor, 0,06 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz a hétfői záráshoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!