A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 3,35 pontos, 0,01 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,13 pontos pluszban, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 7,51 pontos, 0,05 százalékos pluszban nyitotta a napot.

A befektetők reményei szerint a Federal Reserve világos jelzéseket küld majd, hogy a közelmúltban meredeken felívelő infláció hatására az eddig vártnál korábban kezdi-e el szigorítani rendkívül laza monetáris politikáját, vagy fenntartja álláspontját, miszerint az árak erős emelkedése átmeneti jelenség.

"Ha a Fed meg tudja győzni a piacokat arról, hogy türelmes marad, és nem aggódik túlzottan az infláció miatt, akkor az továbbra is nagyon erős támogatást jelent a részvénypiacok számára" - mondta Larry Adam, a Raymond James amerikai multinacionális befektetési bank és pénzügyi szolgáltató befektetési igazgatója, hozzátéve, hogy az új gazdasági előrejelzésre fognak összpontosítani a befektetők, különös tekintettel az inflációs számokra.

Közgazdászok szerint a Fed valószínűleg augusztusban vagy szeptemberben kezd el tárgyalni a havi 120 milliárd dollár értékű kötvényvásárlási program kivezetésére vonatkozó stratégiájáról, de a havi keretösszeg csökkentését csak a jövő év elején kezdi el.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken derűlátás uralkodik, már a nyolcadik egymást követő napon emelkednek az indexek. A gyors gazdasági fellendülést övező optimizmus felhajtotta az ipari vállalatok árfolyamát, a technológiai részvényeket pedig a nyitás előtti elektronikus kereskedésben dráguló amerikai versenytársaik húzzák felfelé.

Kedd délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,37 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,43 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,44 százalékos pluszban állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,42 százalékos pluszt mutatott.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2123 dollárt adtak, 0,02 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,01 erősödött a dollár, 110,08 jenen forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,01 százalékkal, 1866,20 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,10 százalékkal, 1867,80 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,06 százalékos pluszban, 73,63 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 1,19 százalékos nyereségben, 71,72 dolláron forgott fél négykor.

Az árakat többéves csúcsra hajtották fel azok a várakozások, hogy a kereslet gyorsan helyreáll az év második felében. Kedden az eddigi kereskedésben a Brent 73,78 dolláron 2019 áprilisa, a WTI pedig 71,95 dolláron 2018 októbere óta nem látott csúcsokra kapaszkodott fel.

Hétfőn vegyesen zártak a New York-i tőzsdeindexek: a Dow Jones ipari átlag 0,25 százalékkal, 34 393,75 pontra csökkent, míg az S&P 500-as mutató 0,18 százalékkal, 4255,15 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,74 százalékkal, 14 174,14 pontra kúszott fel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!