A jüan több mint egy évtizede a legalacsonyabb szintre esett a dollárra szemben. A tőzsdéket megrázta, hogy Peking kész volt a sokáig kulcsárfolyamnak tekintett 7 jüan alá engedni a dollár jegyzését, jelezve, hogy Peking tolerálja valutája további gyengülését, ami tovább izzíthatja a kereskedelmi konfliktust az Egyesült Államokkal.

Az amerikai exportot drágító fejlemény főleg a technológiai cégek papírjait viselte meg az MTI beszámolója szerint. Az Apple a vámháború miatt már a harmadik napja esik, és a kereskedelmi kapcsolatok stabilitására különösen érzékeny Boeing és Caterpillar is veszteségben áll.

QP | Quality Placement

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 1,80 százalékkal, az S&P 500 1,74 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 2,21 százalékkal esett a nyitást követő percekben.

Pénteken gyengült New York. A DJIA 0,37 százalékkal, az S&P 500 0,73 százalékkal, a Nasdaq 1,32 százalékkal csökkent.

A kereskedelmi háború miatt romló keresleti kilátások miatt az olaj jegyzése erősen esett.

Hétfő délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 68 centtel 54,98 dollárra esett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 75 centtel 61,14 dollárra ment le.

A dollár stabilizálódott. Az euró kora délután 1,1171 dollár körül forgott a reggeli 1,1101 dollárral szemben.

Az arany hat éves csúcsra hágott, mert a kereskedelmi feszültségek okozta aggodalom miatt erősödött a kereslet a válságálló befektetési eszközök iránt. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1462,30 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 1,20 százalékkal magasabban, mint az előző kereskedési napon. Az amerikai határidős jegyzés 0,8 százalékkal 1474,30 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!