Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vörösen villog a vészjelzés, a Goldman Sachs medvepiac-indikátora ugyanis 73 százalékra ugrott, ez olyan magas érték, amire utoljára a hatvanas években, majd a hetvenes évek végén volt példa - írták ügyfeleiknek az egyik legnagyobb befektetési bank elemzői a CNBC tudósítása szerint.

A történelmi példák alapján amennyiben a mutató értéke a 60 százalékos érték fölé emelkedik, akkor jól teszik a befektetők, ha óvatossá válnak. A mostani szint arra utal, hogy a következő 12 hónapban nulla százalékos hozamot lehet majd elérni a részvényvásárlásokkal, és megvan az esélye egy komolyabb esésnek is.

A mutató figyelembe veszi az amerikai munkaerő-piaci, az ipari termelési adatokat, a maginflációt, a hozamgörbét illetve a részvénypiac értékeltségét a Shiller-féle P/E mutató alapján.

Peter Oppenheimer, a Goldman vezető részvénypiaci stratégiája szerint a mostani érték arra utal, hogy a mostanihoz hasonló korrekció a piacon, amely egy emelkedést követett, valószínűbb, hogy egy medvepiac első eladási hulláma, s nem követi újabb, magasabb csúcsokra tartó emelkedés. Az S&P 500-as vezető amerikai részvényindex szeptember végi, 2940 ponton elért csúcsát követően kezdett lejtmenetbe, október végére 2603,5 pontig esett. Innen következett egy visszapattanás, 2815 pontig, az elmúlt három napban azonban ismét lefelé indult, s hétfőn már csak 2726 ponton állt záráskor.

A szigorúbb monetáris politikai környezet ezúttal párosult az amerikai vámtarifák kedvezőtlen hatásaival, s ehhez jött még az olajár emelkedése, mindez jelentősen csökkentette a globális növekedés lendületét - mondta az elemző. Ugyanakkor annak ellenére, hogy a mutató arra utal, nehéz idők következnek, szerinte sok olyan jel van, amelyek alapján feltétlenül jön el a medvepiac az amerikai tőzsdéken. A Goldman elemzőinek véleménye szerint inkább alacsonyabb részvénypiaci hozamokra, semmint nagy zuhanásra érdemes felkészülni. A gazdasági növekedés lassulhat ugyan, azonban egyelőre nincs ok recessziót várni, ehhez szükséges lenne egy drasztikus ugrásra az inflációban és a kamatokban.

Oppenheimer szerint ha nem zuhan recesszióba az amerikai gazdaság, akkor elég kicsi a valószínűsége, hogy valóban medvepiac alakuljon ki az amerikai tőzsdén. Bár ahogy a gazdaság lassul, egyre nagyobb az esélye annak, hogy negatívvá váljanak a részvénypiaci hozamok, azonban mindaddig, amíg a növekedési ütem nem zuhan egy százalék alá, addig ennek valószínűsége alacsony marad.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!