A jelek szerint az amerikai-kínai kereskedelmi háború első fázisát lezáró megállapodás azt jelentheti, hogy már nem kell komolyan tartania az amerikai protekcionista intézkedésektől a globális gazdaságnak. Ez a következtetés vonható le a befektetési alapkezelők véleményéből a Bank of America legfrissebb felmérése alapján, amelyet 249, összesen 739 milliárd dollár befektetéséért felelős megkérdezésével készítettek.

A szakértők 2018 márciusa óta, tehát gyakorlatilag Donald Trump amerikai elnök első, a Kínával folytatott kereskedelem ügyében hozott intézkedéseket bejelentő beszéde óta a kereskedelmi háborút tartják a globális pénz- és tőkepiacokat fenyegető első számú tail risknek a felmérésben. (A tail risk az a kockázat, amelynek bekövetkezési valószínűsége alacsony, azonban széles körű negatív hatásokkal járhat. Az utóbbi időben azonban egyszerűen a leginkább árfogó negatív eredményt hozó eseményre értik, annak bekövetkezési valószínűségétől függetlenül - a szerk.) Ebben mindössze két kivétel volt azóta, egyszer az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank (ECB) esetleges monetáris politikai ballépése, egyszer pedig a kínai gazdaság lassulása sikerült, hogy beelőzze azt.

Elkezdtek tartani az amerikai választástól

Most azonban az első helyen az idei amerikai elnökválasztás várható eredménye szerepelt. Az alapkezelők a jelek szerint elkezdtek komolyabban tartani attól, hogy a választások után esetleg egy olyan elnök válthatja Trumpot, amely drasztikus, a piacok és a vállalatok számára nem kedvező lépéseket tesz.

A januári felmérés eredményei egyébként híven tükrözik a nemzetközi tőzsdéken tapasztalható kedvező hangulatot. A szakemberek körében 7 százalékponttal nőtt azok táborának előnye, akik szerint a globális gazdaság növekedni fog a következő 12 hónap folyamán. Ezzel már a megkérdezettek nettó 36 százaléka van ezen az optimista állásponton, ami 2018 februárja óta nem látott érték.

Megugrottak az inflációs várakozások is, nettó 56 százalék gondolja azt, hogy a pénzromlás üteme globálisan gyorsulni fog az előttünk álló egy év folyamán. A túlnyomó többség, 62 százalék úgy véli, hogy a világgazdaságban folytatódni fog a trend alatti növekedéssel és szintén a hosszútávú trendnél alacsonyabb inflációval jellemzett időszak.

Kedvezőbb kilátások

Vállalati szinten is kedvezőbbé váltak a kilátások, ami jól tükrözi a világgazdaság jövőjéről alkotott kedvező képet. A megkérdezettek nettó 27 százaléka szerint a következő évben globálisan nőni fognak a vállalati profitok, ez 2018 óta nem látott érték.

A befektetők egyébként bíznak abban, hogy ebben a környezetben a kockázatosabb eszközök, különösen a részvények jól fognak teljesíteni. A kezelt portfóliókban 4,2 százalékosra csökkent a készpénz aránya, ami a legalacsonyabb érték 2013 márciusa óta. A túlságosan alacsony készpénzarányt a felmérés elemzői eladási jelzésként szokták értékelni. Úgy vélik ugyanis, hogy ha a befektetők elköltik a rendelkezésre álló készpénzt, akkor már további vásárlásaikkal nem tudják felfelé hajtani az árfolyamokat. Itt a kritikusan alacsony szintet szerintük a 3,5 százalékos, vagy ez alatti készpénzarány jelenti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!