Újabb veszély fenyeget - Az erős dollárnak sem örülhetünk

Az erős dollár visszavetheti az amerikai részvénypiac szárnyalását. A Capital Economics elemzése szerint a dollárerősödés ugyanis érzékenyen érintheti az exportorientált cégek teljesítményét.
Napi.hu, 2014. november 7. péntek, 13:25

Az amerikai dollár több vezető devizával szemben is többéves csúcsot döntött. A japán jennel szemben hétéves csúcsra menetelt az árfolyam, miután a republikánusok kongresszusi választási győzelmét követően, sokan ugyanis azt várják, hogy ez a növekedést ösztönző gazdaságpolitika erősödését vetítheti előre az Egyesült Államokban - írja a CNBC.com.

Az euróval szemben is 2012 óta nem látott szintre erősödött az árfolyam az ECB elnökének csütörtöki szavait követően, a piac így dolgozta fel Draghi szavait, amelyben utalt az európai központi bank mérlegfőösszegének további emelésére.

EUR/USd árfolyam
Alfatrader


Eközben az amerikai részvénypiac is folytatta menetelését, az S&P 500-as és a Dow Jones Industrial index kedden egyaránt rekordmagasságban zárt. Hiába teljesít jól az elmúlt hetekben az amerikai részvénypiac, a további emelkedés már korlátozott lehet előrejelzésünk szerint, ha a dollárerősödés folytatódik - mondták a Capital Economics elemzői a CNBC-nek.

S&P 500 alapú CFD
AlfatraderAz erős dollár jelentős kihívás elé állíthatja az amerikai exportőröket. Ha tartják külföldön áraikat, akkor a profitmarzsuk csökkenhet, ha emelik azokat külföldi devizában számolva, azzal pedig piaci részesedést veszíthetnek. Így vagy úgy, az erős dollár akadályt jelent a számukra - vélik a Capital Economics szakértői. Ráadásul az amerikai piacon is nőhet az importverseny, hiszen a külföldi gyártók most gond nélkül csökkenthetik amerikai áraikat, s így növelhetik piaci részesedésüket az amerikai versenytársakkal szemben. E mellett az amerikai cégek külföldi érdekeltségeinél keletkező profit is csökken dollárban számolva - teszik hozzá.

Persze figyelemmel kell lenni arra is, hogy a cégeket nem csak a külföldi devizában keletkezett bevételeken keresztül érinti a dollár árfolyamváltozása, a termelésben használt import alapanyagok és a külföldi leányvállalatok tevékenysége is szerepet játszik a folyamatban.

A jelentést közlő cégek nem egységesen kezelik exportbevételeik kimutatásait, épp ezért csak becslések vannak arról,hogy az S&P 500-as indexben szereplő cégek árbevételéből pontosan mekkora az export aránya. Ez a Standard & Poor's egy korábbi becslése szerint a teljes éves árbevétel 46-48 százaléka között van. Az érbevételen belül az export aránya a legnagyobb az index informatikai céginél, is meghaladja az 58 százalékot, de az alapanyaggyártó, az egészségügyi és az energetikai szektorban is meghaladja az 50 százalékot.

Az amerikai dollár főbb devizákkal szembeni árfolyammozgását reprezentáló US dollar index az első félév vége óta 9,5 százalékkal emelkedett, de persze nem az adott pillanatban érvényes árfolyam a fontos egy időszak teljesítménye szempontjából, hanem az adott időszak átlagos árfolyama. Ez a harmadik negyedévben 2 százalékkal volt magasabb a második negyedévesnél, az átlag az elmúlt hetek erősödésének köszönhetően felfelé tart, s ha itt marad, akkor az már az átlagos árfolyamot is jelentősen felfelé nyomhatja.

US Dollar index
Alfatrader


Vannak olyan elemzők is, akik szerint nem szabad eltúlozni az erős dollár veszélyeit a részvénypiac tekintetében. Az erős dollár csak az egyik tényező, amely hatással van az amerikai részvényárfolyamokra, s azok közül nem a legfontosabb, s nem is a leginkább gyorsan ható - mondta Uwe Parpart, a Reorient Financial Markets elemzési vezetője. Persze igaz, hogy az amerikai cégek külföldi tevékenységét dollárban számolva kedvezőtlenül érinti, de ennek hatása egyáltalán nem jelentős - folytatta. Ráadásul historikusan az erős dollár általában kedvező volt az amerikai gazdaság számára. Ha erősödik a dollár, az általában arra ösztönzi a külföldi befektetőket, hogy vegyenek az amerikai részvényekből.

Az erős dollár elsősorban azt jelzi, hogy erős az amerikai gazdaság. Ez pedig megmutatkozik az erősebb GDP adatokban, s a cégek nagyobb bevételnövekedésébe, s mutatja, hogy a külföldiek emiatt amerikai dollárban szeretnék tartani pénzüket. Tehát ez az erő jele, nem pedig akadályt jelent a piacnak - értett egyet Shane Oliver, az AMP Capital vezető befektetési stratégája. Ő úgy gondolja, a Wall Street-en még egy jó 10 százalékos emelkedés áll előttünk a következő egy év folyamán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.11.07 20:07

HOGYAN PROFITÁLHAT AZ ERŐS DOLLÁRBOL MAGYARORSZÁG, a magyar gazdaság:

- Az erős Dollar miatt máris kereskedelmi defizitje van az USA-nak, csőkken az export, erősődik az import.

- egyes amerikai vállalatok csődbe fognak menni,vagy legalább is csőkkenni fog a termelésűk, mert az olcso import áru, a saját termékűket az amerikai piacon megdrágitja.

Hogyan profitálhat Magyarország:

- miután az Europába irányulo amerikai áru drágul, a kieső eddigi export termék árát kompenzálni tudják, ha a gyártás ezen részét Magyarországon állitják elő.

- tehát termelési kapacitásuk egy részét érdemes Magyarországon termelni.

- további előny az itteni gyártásra, hiszen az előállitási és szállitási kőltségek lényegesen lecsőkkennek.

- Vámkedvezmények előnyei EU-n belűl stb.

- az oroszországi szankciok megszűnése után, az Ukrán és Orosz piac megszerzése már gyerekjáték.

- A Magyarországon valo termelés kővetkeztében a már meglevő kereskedelmi partnerokat az amerikai cégek igy Europában nem vesztik el.


- Magyarország gazdasági strukturája erősen az autoiparra koncentrál,ezért másirányu magas szinvonalu termékek gyártására és ezek tehnoloriájára is szűkség van.

- Az utobbi időben magyarországon sok ipari Park épűlt, részben kihasználatlanok, tehát a feltételek biztositva vannak az ujonnan betelepűlő cégeknek.


Az ugynevezett keleti nyitás mellett most fokozni kell az aktivitást a Magyar Gazdasági Kűlűgyminisztériumnak, - hiszen itt az alkalom - az USA irányában, mivel az ilyen irányu egyűttműkődős mindkét országnak előnyt jelent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html