Az európai energiaipari és tiszta energiával foglalkozó részvények pénteken megugrottak, mivel a befektetők olyan vállalatok papírjait keresik, amelyek várhatóan profitálhatnak az orosz gáztól való függőség csökkenéséből - írja a WSJ.

A lépés azért érdekes, mert egyelőre az Európai Unióban nem vették be az ukrán invázióra hozott szankciós csomagba az Oroszországból származó energiaimportálására vonatkozó tételeket. A lépést részben a túlzott kitettség magyarázhatja: az EU a földgáz több mint 40 százalékát Oroszországból szerzi be. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen egy nemrégiben tartott beszédében azt mondta, hogy a blokk nem függhet ennyire egy olyan energiaszállítótól, amely háború kirobbantásával fenyeget az európai kontinensen. A piacok valószínűleg már árazzák, hogy a blokk bevethet az orosz gázra és olajra vonatkozó szankciókat.

Pénteken a dán Orsted és Vestas Wind Systems szélerőműveket gyártó vállalatok részvényei 5 százalék körüli mértékben emelkedtek. A német RWE 6,4 százalékot ugrott, az Electricite de France (EDF) francia atomenergetikai cég papírjai pedig 6,2 százalékot emelkedtek. A spanyol Iberdrola SA és az olasz Enel SpA, két olyan energiaipari vállalat, amelyek a tisztább energiára való átállás korai bevezetői voltak, szintén 5 százalékos pluszt gyűjtöttek délután 3-ig.

"Az a kérdés, hogy milyen gyorsan lehet alternatívákat találni. Lehet, hogy rövid távon enyhébb politikát fogunk látni a szénnel és az atomenergiával kapcsolatban. Talán több projektet látunk majd a megújuló energiaforrások területén" - mondta Louise Dudley, a Federated Hermes globális részvényportfólió-menedzsere. "A környezetbarátabb technológiák felé való elmozdulás, ez segíthet felgyorsítani ezt."

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!