A JP Morgan stratégái után rövid időn belül egy második amerikai nagybank elemzői is arra a következtetésre jutottak, hogy a befektetőknek jövőre jobban megérheti készpénzt, vagy azzal egyenértékű, rövid lejáratú kincstárjegyeket tartaniuk, mint részvényt, vagy más befektetési eszközt. A Bank of America Merrill Lynch elemzőinek éves előrejelzése szerint ugyanis a Fed kamatemeléseinek következtében a rövidebb lejáratú amerikai hozamok jövő év végére már elérik majd a 3,5 százalékot, és ezzel alaposan megcsappan a részvénypiac vonzereje, legalábbis értékeltségi szempontból.

Már most magasabbak a rövidebb lejáratú hozamok, mint az az osztalékhozam, amit az S&P 500-as szereplő cégek részvényeinek 60 százaléka biztosítani tud, sőt felette van azok 1,9 százalékos átlagának is. Összességében ebben a környezetben szerintük az a helyes stratégia, ha valaki a hitelérzékeny szektorok és cégek irányából a jó készpénztermelő képességgel rendelkező szektorok felé helyezi át portfóliója súlypontját.

Máshová kell fordulni

A szakértők szerint az idei év pocsék teljesítménye után a feltörekvő piaci eszközökben könnyen elképzelhető egy masszívabb megpattanás is. Ennek két oka van, egyrészt a befektetői pozicionáltság, másrészt a dollár várható gyengülése. Úgy vélik, hogy a kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggodalmak miatt, aki eddig el akart adni a feltörekvő piacokon - ebbe a csoportba tartoznak a magyar eszközök is - az már eladott, így ezek az eszközök alulsúlyozottá váltak.

Másrészt arra számítanak, hogy a dollár gyengülni fog jövőre a többi devizával szemben. A 2019 végére várható célárfolyamuk az euró/dollár keresztárfolyam tekintetében 1,25 a jelenlegi 1,14-hez képest. A gyengülő dollár viszont csökkentheti azt a nyomást, amely a dollárban komolyabban eladósodott feltörekvő piaci államokra, illetve cégekre nehezedik.

Trump háborúja még bezavarhat

Ugyanakkor a bank elemzői szerint a legnagyobb probléma, a kereskedelmi háború kérdése nem fog olyan gyorsan rendeződni, mint azt sokan hétvégi G-20 találkozó után várják, legalábbis az Egyesült Államok és Kína között. Míg a Trump kormányzat az Egyesült Államok és Európával, vagy Kanadával kapcsolatban könnyebben rendezni tudja a helyzetet bizonyos vámmegállapodásokkal, addig Kína esetében ez nincs így. A Kínával kapcsolatos amerikai kifogások egy része ugyanis nem ilyen természetű. Az ázsiai országot érintő legfontosabb amerikai kritika ugyanis az, hogy túlságosan is állami befolyás alatt működnek a legnagyobb kínai cégek, a közvetlen állami támogatás túlságosan is nagy versenyelőnyt jelent a kínai vállalatok számára. Márpedig ezen a területen aligha várható, hogy kínai részről komolyabb engedmények szülessenek.

Pont emiatt az időszakos megpattanás után úgy vélik a bank szakértői, hogy a kereskedelmi háborúval kapcsolatos kérdések továbbra is komoly kockázatokat jelentenek majd a feltörekvő országok számára.

Az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban elég mérsékelten optimisták a Bank of America Merrill Lynch szakértői. Egyrészt úgy látják, még nem érkezett el a vásárlás ideje - ez nem csak Amerikára igaz, de a többi tőzsdére is - a kedvező vételi lehetőség szerintük valamikor az első negyedév vége felé érkezhet el. Másrészt úgy vélik, hogy az S&P 500-as index ezután akár új csúcsra, 3000 pont fölé is emelkedhet, s innen korrigálhat 2019 végére 2900 pont környékére, ami azért egy 7 százalék körüli emelkedést feltételez a jelenlegi szintekhez képest. Igazán sokat az kereshet ezen a piacon, aki türelmesen kivárja az első félévben adódó vételi lehetőségeket.

A tőzsdék az első fél évben várható gyatrább teljesítménye miatt a bank elemzői a szokásosnál defenzívebb megközelítést ajánlanak a befektetőnek az év végén, 50 százalékos részvény, 25 százalékos kötvény és 25 százalékos készpénz súlyozással.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!