A Morgan Stanley Business Condition Index, amely az amerikai gazdaság üzleti klímáját hivatott mérni, akkorát zuhant júniusban, amire utoljára 2008-ban volt példa. A beszámolók szerint a mutató értéke a májusi 45 pontról 13 pontra esett júniusra. Ez a szint mélyen a 33-as érték alatt található, amely elvileg a választóvonalat jelenti a gazdasági bővülés és a recesszió között - írja a Bloomberg.

A befektetési bank elemzői azt állítják, hogy az index értékének csökkenése nem egy-egy szektorra jellemző gyengeségnek köszönhető, hanem a gazdaság egészében jelentősen zuhant az aktivitás. Az MSBCI Feldolgozóipari-alindex drámaian, gyakorlatilag nulláig zuhant, ezt a mozgást az olaj árának esése is erősíthette. A mostani indexérték összhangban áll a munkaerőpiac elmúlt időben mutatott gyenge teljesítményével és a rossz inflációs adatokkal is, és így minden arra utal, hogy az amerikai gazdaságban jelentős lehűlés kezdődött.

Paradox módon a gyenge adatok az elmúlt hetekben jó teljesítményt hoztak a részvény- és kötvénypiacokra. A befektetők ugyanis arra számítanak, hogy a gazdasági lassulás jeleire a Fed hamarosan kamatcsökkentéssel fog reagálni, ami elvileg mindkét eszközosztály számára kedvező kellene legyen.

Az elemzők szerint az, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások még nem zárultak sikeresen ugyan hozzájárult az index gyenge szerepléséhez, azonban nem ez volt a fő ok. Sokkal nagyobb súlya volt a kőolaj áresésének, illetve annak, hogy a kiskereskedelemben nagyon gyenge fogyasztói kereslet volt tapasztalható.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!