Komoly jelzést küldött a vezető amerikai részvényindex, az S&P 500-as mutató arra vonatkozóan, hogy meghozta az eredményét az a példátlan mértékű fiskális és monetáris lazítási hullám, amellyel a döntéshozók a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai ellen felvették a harcot. Legalábbis a tőzsdéken. Az S&P 500-as részvényindexben ugyanis kialakult az úgynevezett mega-túlvettségi állapot, amely a ciklikus bikapiacok sajátja szokott lenni, az index hosszabb távú, 30 napos RSI mutatója ugyanis átlépte a 60-as értéket.

Ez azért fontos, mert az elmúlt 30 évben nem volt olyan medvepiaci rally, amely során e fölé került volna a mutató értéke az S&P 500 esetében. Minden egyes olyan emelkedés, amely ilyen mértékű kilengést hozott az index oszcillátorában, olyan előjelnek bizonyult, amely egy további erősödést vetített előre. Még akkor is, ha a drágulási hullámot követte egy egy-két hetes, vagy akár hónapos korrekció is.

Ilyen medvepiacból bikapiacba való átfordulást a mutató összesen 9 alkalommal produkált ebben a 30 éves periódusban. Az első hat alkalomról itt írtunk, de érdemes megvizsgálni az elmúlt négy évben bemutatott három helyzetet és az azt követő fejleményeket a részvénypiacon. Ezek mindegyike olyan helyzetet mutat, amikor egy mega-túladottságot követően jön egy mega-túlvettséget eredményező helyzet a piacon, azaz a 30 napos RSI mutató 35-36 alatti értékét követően az emelkedés során 60 fölé lengett ki.

Ilyen történt 2016 áprilisában, amikor jó másfél év sávozás után jelezte előre a túlvettség, hogy az index hamarosan felfelé fog kitörni. S valóban, ezután közel két évig felfelé tartott a piac, amíg 2850 magasságában a rallynak véget nem vetett a kereskedelmi háború kirobbantása. A 2018 őszén kibontakozó mini medvepiacot követően is a mutató 60 fölé lendülése mutatta, hogy szebb idők jöhetnek. S valóban az akkor, 2019 márciusában 2820 ponton járó index idén február közepéig 3380 pont fölé kúszott.

Az, hogy az index bikapiaci jelzést adott egyben azt is jelenti, hogy kiemelt jelentőségűvé vált a március közepe óta tartó emelkedésben kiépített támasz 2767 pontnál a grafikonon. Ez ugyanis legális mélypont, s ha jönne egy masszív korrekció a piacon, akkor ennek elvileg végső esetben meg kellene fognia az index esését.