Ütik a hrivnyát - közbelépett a jegybank

Az ukrán központi bank kedden 100 millió dolláros intervenciót hajtott végre, hogy megállítsa a hrivnya gyengülését.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 14. kedd, 16:03
Fotó: Shutterstock

A hrivnya az elmúlt napokban napi mintegy 10 kopijkát (1 hrivnya 100 kopijka, 1 hrivnya 10,34 forint) gyengült a dollárhoz képest. Jelenleg 27,34 hrivnya 1 dollár.

A Capital Times befektetési cég azzal számol, hogy a dollár 30-32 hrivnyáig erősödhet. Ennek pedig az lesz az egyik következménye, hogy az ukrán jegybank kénytelen lesz a jelenlegi 17,5 százalékról akár 22 százalékra emelni az alapkamatot. (Kétéves mélyponton a rubel.)

A cég szakértője szerint a jegybank folytathatja a beavatkozás a hrivnya védelmében, amire akár 1 milliárd dollárt is költhet.

Ukrajna devizatartaléka júliusban 17,748 milliárd dollár volt. Áprilisban még 18,42 milliárd dollárt tett ki, azóta folyamatosan csökken.

A jegybank a hrivnya gyengülését egyebek között arra vezeti vissza, hogy az ukrán cégek közül sokan külföldre utalnak át összegeket az osztalékok kifizetése miatt, miközben csökken a külföldi befektetők érdeklődése az ukrán állampapírok iránt.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK