Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Nyílpiaci Bizottsága kétnapos ülését követően az irányadó kamatlábak változatlanul hagyása mellett döntött. A piaci várakozásoknak megfelelő döntés közlésével együtt azt is közölte, változatlanul hagyja egyenlőre havi 120 milliárd dollár értékű kötvényvásárlási programját.

A jegybank döntéshozói emelték viszont inflációs előrejelzésüket. E szerint az eddigi 2,2 százalék helyett immár 3 százalékos maginflációt várnak az Egyesült Államokban, az energiaárakat is figyelembe vevő áremelkedés mértéke pedig 3,4 százalékos is lehet a korábban becsült 2,4 százalék helyett. 2022-re 2,1 százalékra emelték az előrejelzésüket 2 százalékról. A jegybank mostani előrejelzései szerint legközelebb 2023-ban nyúlhat a kamatemelés eszközéhez a testület, abban az évben két szigorítás is várható.

Jerome Powell a Fed elnöke hamarosan sajtótájékoztatón adhat jelzést arra, hogy várható-e változás a jegybank eddigi monetáris politikájában a megugró inflációra reagálva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!