A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 1,23 százalékkal, az S&P 500 0,75 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 1,03 százalékkal állt pénteki záróértéke alatt a kereskedés első perceiben.

Az amerikai tőzsdék két éve legrosszabb napjukat zárták pénteken, miután a vártnál jobb foglalkoztatási és jövedelmi adatok nyomán felerősödtek az inflációs és kamatemelési várakozások. A piac három amerikai kamatemelést árazott be 2018-ra, de a munkaerőpiaci adatok javulásával egyre valószínűbb egy negyedik kamatemelés - írta az MTI.

Az amerikai kötvényhozamok több éves csúcsra nőttek, a két éves kötvény hozama kilenc éves csúcsra, 2,162 százalékra emelkedett, a tíz éves papíré pedig megközelítette a 3 százalékos lélektani határt.

A hozamok növekedése megdrágítja a hiteleket a vállalatok számára, és opciót jelent a befektetőknek a részvényekkel szemben.

A DJIA az utóbbi napokban 4 százalékot esett a 26 616 pontos történelmi csúcsról, de elemzők szerint nem kell megkongatni a vészharangot.

Sok piaci szereplő úgy gondolja, hogy már régóta esedékes korrekció folyik.

"Az egész egyelőre meglehetősen ésszerűnek látszik" - mondta Neil Wilson, az ETX Capital piaci elemzője.

Pénteken eséssel zárt New York. A DJIA 2,54 százalékkal, az S&P 500 2,12 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 1,96 százalékkal csökkent.

Az olajpiacon gyengültek a jegyzések. A részvénypiacok esése az olajtőzsdéket is lehúzza, és az amerikai olajtermelés emelkedése aláaknázza a nagy exportőrök erőfeszítéseit, hogy a termelés korlátozásával támogassák az árakat. Az amerikai olajtermelés 1970 óta először átlépte a napi 10 millió hordót, beérve ezzel Szaúd-Arábiát. Ezt napi 10,98 millió hordóval csak az orosz termelés haladja meg. Ugyanakkor a kereslet legalábbis átmenetileg lanyhul, mert a világ sok országában most kezdik meg a finomítók szokásos éves karbantartását.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 61 centtel, 64,84 dollárra ment le. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 90 centtel 67,68 dollárra süllyedt.

A dollár enyhén erősödött, az euró kora délután 1,2443 dollár körül forgott a reggeli 1,2453 dollárral szemben.

Az arany valamennyit visszanyert pénteki veszteségéből. A fém unciáját (31,104 gramm) hétfő kora délután 1335,67 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,2 százalékkal magasabban, mint csütörtök este.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!