Egymilliárd euró: ennyit kellene befektetni a Dunaferrbe
Egymilliárd euró: ennyit kellene befektetni a Dunaferrbe

Egymilliárd euró: ennyit kellene befektetni a Dunaferrbe

A Dunaferr léte kulcskérdés a magyar gazdaság szempontjából, ugyanis párhuzamot lehet vonni egy ország gazdasági teljesítőképessége, illetve vas-és acélgyártási eredményei között – mondta a Vas és Acélipari Egyesülés nemrégiben megválasztott igazgatója a napi.hu podcastjában. Móger Róbert hozzátette, a hazai acélipar kapacitása egyelőre elmarad a régió más országainak gyártási képességeitől.
Gáll Csongor, 2023. április 28. Fotó: Napi.hu / Economx.hu

Továbbra is az acél az egyik legolcsóbb és legerősebb alapanyaga egy sor iparágnak, így egyáltalán nem mindegy, hogy melyik ország, melyik régió képes nagy mennyiségű acélt előállítani – mondta a Magyar Vas és Acélipari Egyesülés igazgatója, Móger Róbert. Kína, Európa és az Egyesült Államok a nagy gyártók, Magyarország (Ózd és Dunaújváros együttesen) nagyságrendileg 2 millió tonna kapacitással rendelkezik, miközben a magyar iparnak évente 3,5 millió tonna acélra, acéltermékekre van szüksége – tette hozzá a szakember. Az acél iránti kereslet folyamatosan nő, nemcsak a világ más tájain, hanem Magyarországon is, 2030-ra várhatóan 4 millió tonnára lesz szüksége a magyar iparnak – mondta Móger Róbert.

A régi más országaiban, így például Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban sokkal nagyobbak az acélipari kapacitások: Szlovákiában kétszer akkora mennyiséget állítanak elő, mint Magyarországon, Ausztriában pedig évi 6 millió tonnát. Móger Róbert a napi.hu kérdésére azt mondta, hogy a Dunaferrben is vannak még kiaknázatlan lehetőségek, tartalékok, így a gyártási kapacitás növelésével és korszerűsítéssel az új tulajdonos képes lehet több, mint 3 millió tonnára emelni a hazai termelést.

Móger Róbert kitért arra is, hogy a hazai piacon magasabb hozzáadott értékű termékekre van szükség, mint amit a Dunaferr jelenleg elő tud állítani. Így nem kérdés, hogy korszerűsíteni kell, hiszen az a középtávú cél, hogy a magyarországi keresletet ki tudják elégíteni a hazai kapacitásokkal.

Az egyesület vezetője emlékeztetett arra is, hogy az Európai Uniónak nagyon komoly céljai vannak a CO2 kibocsátás csökkentésére és mivel az acélipar felel a világ károsanyag kibocsátásának 6-7 százalékáért, ezért minden az úgynevezett ,,zöld acél” irányába mutat. A zöld átállás arról szól, hogy a mostani szén alapú gyártást kiváltsák villamos energiával történő üzemeltetésre, illetve, hogy a villamosenergiát is megújuló forrásokból biztosítsák.

Ha a Dunaferr átáll a zöld acél gyártására, akkor az energia igénye éves szinten a paksi atomerőmű egy havi kapacitását fogja felhasználni, így függ össze az acélgyártás, a zöld átállás és Paks2 megépítése

– tette hozzá Móger Róbert.

„A fenti célok eléréséhez a Dunaferr leendő tulajdonosának nagyjából 1 milliárd eurót kell beruháznia az évek során” – mondta a szakember. Hozzátette: bár elsőre hatalmasnak tűnik ez az összeg, de tudni kell, hogy ma az acélipar 1,8 milliárd tonna terméket állít elő évente, ennek a felét Kínában gyártják és használják fel, de rögtön utána Európa következik 160 millió tonnával, s ebből Magyarország is kiveheti a részét a jövőben.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Egymilliárd euró: ennyit kellene befektetni a Dunaferrbe

A Dunaferr léte kulcskérdés a magyar gazdaság szempontjából, ugyanis párhuzamot lehet vonni egy ország gazdasági teljesítőképessége, illetve vas-és acélgyártási eredményei között...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.