„Mit szólnál hozzá, ha betiltanák Európában és az USA-ban a Tiktokot”? – vizsgálta meg a kérdést a felnőtt magyar lakosság körében a kérdést a Napi.hu megbízásából a Pulzus.

A napokban végzett országos reprezentatív kutatásból leginkább az derült ki, hogy a magyarok többségét meglehetősen hidegen hagyja, hogy mi lesz a TikTok sorsa, mert összesen 68 százalék azoknak az aránya, akiket nem érdekel a TikTok, nem használják, nem foglalkoznak vele. E mellett ugyanannyi azoknak a száma, akik egyetértenek a betiltással, és akik nem.

Nézzük is részletekbe menően, hogy milyen válaszok születtek:

  • „örülnék neki, legalább kevesebb platformon lógnék”: 16 százalék;
  • „semleges vagyok ebben a témában, illetve ez az ötlet csak a politikai szócsata része”: 35 százalék;
  • „nem örülnék neki, csak Kína-fóbiája van a nyugati országoknak”: 16 százalék;
  • „nem érdekel, nem használom”: 33 százalék. 

A férfiak szerint mehet a TikTok a levesbe

A nemek arányában leginkább azt az érdekességet látjuk, hogy a TikTok európai és amerikai betiltását támogatók közt kétszer annyi a férfi, mint a nő. Vagyis ők a jelenleginél jóval kevesebbet időt szeretnének eltölteni a közösségi oldalakon. A többi, az imént idézett válaszkategóriában nagyjából megegyezik a nemek aránya.

A korcsoportokat nézve az a Pulzus-kutatásból is papírforma szerint kirajzolódik, hogy mindenekelőtt a fiatalok a TikTok legintenzívebb felhasználó:

  • a 18-39 év közti korosztály 20 százaléka mondta azt, hogy nem használja a TikTokot, így nem is érdekli, hogy mi lesz vele;
  • a 40 és 59 év közti korosztályban ugyanez az arány 35 százalék;
  • a 60 év felettieknek pedig 46 százaléka jelezte, hogy hidegen hagyja a TikTok.
Kép: Pulzus

A legaktívabb felhasználók, vagyis a fiatalabb korosztály körében valamivel többen vannak azok, akik örülnének a TikTok tilalmának, mert ennyivel is csökkenne a képernyőfüggőségük:

  • a 18 és 39 év közöttiek 25 százaléka örülne a TikTok betiltásának;
  • 20 százalékuk azonban nem örülne neki.

A diplomások szeretik leginkább a TikTokot

Az iskolai végzettségek alapján az rajzolódott ki, hogy a diplomások örülnének a legkevésbé a TikTok betiltásának, az ő arányuk 12 százalék, míg 43 százalékuk semleges a témában, 35 százalékuk pedig nem is használja a platformot. A többi korcsoportban majdnem ugyanakkora arányban támogatják a TikTok betiltását, mint ahányan nem, illetve fogalmaztak meg semlegességet az ügyben.

Budapesten és a településeken egyaránt 16 százalék azoknak az aránya, akik szerint jó ötlet a TikTok betiltása, mert így kevesebb idejüket emésztené fel a közösségi média. Ugyanakkor az már feltűnő különbség a kutatás alapján, hogy a „nem örülnék neki, csak Kína-fóbiája van a nyugati országoknak” kategóriát megjelölők arány a következőképpen alakult:

  • a Budapesten élők 10 százaléka nyilatkozta ezt;
  • a megyeszékhelyen élők 15 százaléka;
  • a városiak 16 százaléka;
  • a községben élők 21 százaléka.

Az szintén kiderült, hogy a fővárosiak használják a TikTokot a legnagyobb arányban, 40 százalék, míg a községben élők 26 százaléka nyilatkozott így.

Kép: Napi.hu

Sorra tiltják be az országok a TikTokot

Kína rengeteg privát- és állami információt szerezhet meg TikTok videómegosztó platform felhasználóitól, ezért az országok sorra tiltják be az alkalmazás használatát kormányzati eszközökön.

A legsúlyosabb csapás a múlt hónap végén érte a közösségi médiaplatformot, amikor az Európai Bizottság, a Tanács és az EU diplomáciai szolgálata bejelentette, hogy biztonsági aggályokra hivatkozva megtiltja alkalmazottai számára a TikTok használatát. Nemrég az Európai Parlament is így határozott.

Ugyanakkor már legalább hét európai kormánya is betiltotta az alkalmazást, köztük:

  • Németország;
  • Hollandia;
  • Észtország;
  • Finnország;
  • Svédország;
  • Dánia;
  • és Csehország.

A lista várhatóan tovább bővülhet a jövőben, miután a TikTok betiltását egyelőre el nem rendelő európai államok többségében zajlik valamiféle eljárás a népszerű platformmal szemben. Írország, Franciaország, Olaszország és Románia jelenleg is nyomoz az ügyben, ugyanakkor Ausztria, Csehország, Szlovénia, Belgium és Spanyolország is folyamatosan monitorozza az alkalmazás működését.

Magyarországon még csak megfigyelés sem zajlik, egész pontosan erről eddig semmiféle hivatali, megbízható forrásból származó információ nem érkezett. 

Súlyos vádak a TikTok-kal szemben: kémkedés és adatszivárgás

A korlátozások legfőbb oka, hogy a betiltást elrendelő kormányok és intézmények érvelése szerint az alkalmazást Pekinghez kötődő csoportok többek között kémkedésre használhatják fel. A TikToknak mindemellett egy sor, az európai hatóságok által indított perrel kellett szembenéznie: az adatvédelmi aggályok alapján a TikTok visszaélésszerűen használhatta fel az európai felhasználók adatait. Ezek a vizsgálatok már eddig is milliós bírságokba kerültek a közösségi médiavállalatnak. Mindeközben az Egyesült Államok attól tart, hogy a kínai kormány a TikTok segítségével hozzáférhet az USA kormányzati eszközeihez, így a felhasználók adataihoz is. A TikTokot üzemeltető cég elismerte, hogy négy dolgozójuk hivatalos felhatalmazás nélkül figyelte meg a Forbes néhány munkatársát. A Kongresszus energiaügyi- és kereskedelmi bizottságának soron következő meghallgatásán egyébként a cég vezérigazgatója, Shou Zi Chew fog tanúskodni március 23-án.