A hétvégén újabb néhány centivel emelkedettBalaton vízszintje – írja az Infostart.

Már 116 centiméter magasan áll a vízszint, amin a vasárnapi nyárias időjárás sem változtatott. Az adatok szerint pénteken reggel mérték az idei csúcsot.

A szakemberek szerint 120 centiméter lenne az ideális, de ez a mostani magasság is 11 centivel több a tavalyi magasságnál.

Szerdától újabb eső önti el az országot

Napközben egyre több gomolyfelhő képződik, amelyekből záporok, zivatarok fordulhatnak elő, majd este az északnyugat felől érkező hidegfront környezetében újabbak alakulnak ki és haladnak kelet felé. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, mindössze zivatarok környezetében lehet átmeneti szélerősödés.

  • Szerdán az Időkép szerint főként a Dunától keletre és délen, délnyugaton alakulhat ki többfelé zápor, zivatar. Helyenként ismét lehet felhőszakadás, jégeső. Az északi-északnyugati szél a Dunántúlon és a középső tájakon többfelé élénk, néhol erős lesz, zivatarokat viharos széllökések kísérhetnek. Kora reggel 11-17, napközben 21 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.
  • Csütörtökön több napsütés várható, szórványos záporok, egy-egy zivatar főként a Dunától keletre fordulhatnak elő. Az északias szél többfelé lehet élénk. 23 és 28 fok közötti maximumokat mérhetünk.
  • Pénteken a napos-gomolyfelhős időben elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Az északi-északkeleti szél többfelé feltámad, nyugaton és északkeleten erős lökések kísérhetik. Délutánra 23 és 29 fok közé melegszik a levegő. Szombatra élénk, erős északias szél kíséretében egy-két fokkal hűvösebb levegő érkezhet.

Emelkedett a Balaton vízszintje

Jót tett a hétvégi zuhé a Balaton vízszintjének: négy nap alatt négy centimétert emelkedett a tó átlagos vízállása. Bővebben>>>

Kiszáradó, vízhiányos tavak és folyók állapota javul

A hét közepi esőzés nem valószínű, hogy mérhetően fogja befolyásolni a Balaton vízszintjét.

Az utóbbi években vízhiányos tavaknak jót tett a csapadékos tavaszi időjárás.

  • Korábban legfeljebb 110 centiméter lehetett a legmagasabb a Balatonnál, melyen szélsőségesen meleg nyarak ezen változtattak.
  • 1921 és 2021 között többször előfordult, hogy májusban ennél is alacsonyabb átlagos vízállást mértek.
  • 2003-ban 70 centi volt ez az érték és a nyár végére 23 centire apadt a tó.

A nyár elején 120 centis szintet tartanak ideálisnak a szakemberek a Balatonnál. Ez a legmagasabb meghatározható érték, mert a szél miatt a tó olykor felbillen, és akár 60-80 centivel is megemelkedhet a vízszint, amely veszélyezteti a déli part alacsonyabb településeit.

Esőből is megárt a sok, a Dunántúlon már ott is víz van, ahol nem kellene

Eddig nagyon kellett az eső, el is nyelte a föld, de most már nem birkózik meg vele – mondták a somogyi gazdák, miután a Kapos is kilépett medréből. Foltokban megjelent a belvíz a földeken, megteltek az árkok a dél-somogyi falvakban. Bővebben>>>