Kedvezőbbnek ítélik saját kilátásaikat a nagyvállalatok egy kutatás szerint – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásból.

A nagyvállalati növekedési index a magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgálja.

Az index 2023 első negyedévében tovább emelkedett, mínusz 10-ről mínusz 6 pontra. Ez már a második negyedév a tavalyi mélypont után, hogy felfelé mozdult az index.

A mutató még mindig a negatív tartományban van, de a cégek már kevésbé pesszimisták, ami az év második felére nézve kedvező kilátásokat jelenthet.

Szenvednek a hazai kisvállalkozások a magas kamatoktól

A kkv-k 95 százaléka külső forrással rendelkezik anyagi nehézségeik és a magas kamatok miatt. A cégek többsége az uniótól vagy a Magyar Fejlesztési Banktól vett kölcsönt. Bővebben>>>

Fordulatot várnak saját üzletükben

A negatív hangulat enyhülésének hátterében az áll, hogy a cégek a saját kilátásaikban jóval kedvezőbb fordulatokat várnak, mint az előző negyedévekben.

  • A vállalati alindex mínusz 6-ról mínusz 2 pontra javult, ami már megközelíti a pozitív tartományt.
  • Ezzel szemben a gazdaság egészét nézve továbbra is erőteljesen negatív hangulat uralkodik, a makro részindex mínusz 19 ponton áll.

A nagyvállalatok várakozásai erőteljesen függenek az árbevétel nagyságától, az ágazattól és a területi elhelyezkedéstől is.

Csak a legnyereségesebb vállalatok vezetői nem aggódnak

  • Jelenleg egyedül a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű vállalatok hangulata nincs a negatív tartományban és javult a legnagyobb mértékben, mínusz 15-ről 0 pontra.
  • A 4-9,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek várakozásai mínusz 14-ről mínusz 7 pontra erősödtek,
  • így ugyanolyan szinten vannak, mint a 2-3,9 milliárd forint éves árbevételű cégek, amelyeknek az elmúlt negyedévhez képest nem változott a véleménye.

Az ágazatok közül az iparban és a szolgáltató szektorban jelentősen kedvezőbb várakozással tekintenek a következő egy évre (mínusz 4 és mínusz 5 pont), mint a kereskedelemben (mínusz 9 pont).

Magyarországon ezek a cégek bizakodnak a jövőben leginkább

  • Területileg a kelet-magyarországi cégek jövőképe javult jelentősen, mínusz 16-ról mínusz 3 pontra,
  • miközben a nyugat-magyarországi és közép-magyarországi vállalatok várakozásai gyakorlatilag nem változtak az előző negyedévhez képest (mínusz 7 és mínusz 8 pont).

Az átfogó negyedéves kutatásban feltérképezték a hazai nem állami nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint, hogy miként látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben.

A kutatás 200, a 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó, nem állami tulajdonú cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A felmérést 2023. február 13. és március 3. között végezték.