Enyhültek a fogyasztók inflációs várakozásai az EKB felmérése szerint.

  • Az elmúlt 12 hónapban érzékelt infláció mediánja a januári 9,5 százalékról februárban 8,7 százalékra csökkent,
  • az elkövetkező 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozás pedig 4,9 százalékról ment lejjebb 4,6 százalékra.
  • A három éves távlatban becsült inflációs várakozások 2,5 százalékról 2,4 százalékra mérséklődtek a fogyasztók körében.

Kevesebb ruhát veszünk az infláció miatt, de az okostévéről nem mondunk le

Az e-kereskedelem a Covid idején négy évnyi fejlődésen ment át egyetlen év alatt – mondta az Ecommerce Hungary Egyesület alelnöke a Napi.hu videó podcastjének legújabb adásában. Ormos Zoltán azt is kiemelte, hogy az emberek elsősorban nem a szórakoztató elektronikai cikkek vásárlásából vettek vissza, inkább a ruházati kiadásaikat csökkentették. Bővebben>>>

Jövedelemtől független, korosztályonként eltér a jövőbe vetett bizalom

Az inflációs várakozások kockázatainak a megítélése 2022 márciusa óta jellemző módon 12 hónapos távlatban a legmagasabb a fogyasztók körében.

A különböző jövedelmi kategóriák között nincs lényeges eltérés az érzékelt infláció megítélésében és az inflációs várakozások között sem 12 havi, sem három éves távlatban.

Korosztályok szerinti bontásban azonban a 18-34 éves fiatalabbak inflációs várakozásai jellemzően lényegesen alacsonyabbak mint az 55-70 éves idősebbeké.

A fogyasztók arra számítanak, hogy nominális jövedelmük 1,2 százalékkal fog növekedni a következő 12 hónapban, szemben a januári 1,3 százalékos várakozással.

 

  • Az előző 12 hónapra vonatkozó nominális költésnövekedés megítélése a fogyasztók körében 6,6 százalékra emelkedett a januári 6,3 százalékról.
  • A következő 12 hónapra vonatkozó nominális kiadásnövekedési várakozások pedig 3,9 százalékra emelkedtek a januári 3,8 százalékról.

 

Szoros a magyar családok nadrágszíja: a legtöbb gyermek olcsó édességet kap húsvétra

A családok 57 százaléka gyermekenként jellemzően kevesebb mint 6500 forintot költ játékra húsvétkor, 10 ezer forint feletti összeget csak a válaszadók 15 százaléka szán ajándékra. Bővebben>>>

Leheletnyit javult jövőkép

Az euróövezeti fogyasztók továbbra is a gazdasági teljesítmény csökkenését várják az elkövetkező 12 hónapban, de az előző havinál már kisebb mértékben: a januári mínusz 1,2 százalékról mínusz 0,9 százalékra javult a GDP-re vonatkozó várakozás.

A gazdasági kilátások javuló megítélésével párhuzamosan a foglalkoztatási kilátások megítélése is javult, az elkövetkező 12 hónapra 11,5 százalékos munkanélküliségi rátát várnak a januári 11,6 százalék után. A várakozás azonban ezzel együtt is meghaladja a jelenleg érzékelt 11,1 százalékos munkanélküliségi rátát.

A ráta megítélésében széles szóródás tapasztalható a különböző jövedelmi kategóriák között. A legmagasabb munkanélküliségi rátát a legalacsonyabb jövedelmi kategóriákban jelzik előre.

 

Ez a két lehetséges jövőkép tárul a világ elé

Vezető közgazdászok és tudósok kiszámolták, mikor és hány fővel tetőzik a világ népessége. Az emberek jövője ezen a Földön két lehetséges forgatókönyv szerint alakulhat a kutatók szerint. Bővebben>>>