Decemberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,5 százalékkal csökkent, míg az importé 5, százalékkal nőtt.

Januárban a kivitel értéke 12,2 milliárd euró (4852 milliárd forint), a behozatalé 12,6 milliárd euró (5026 milliárd forint) volt, az évvel korábbihoz képest euróban az export értéke 17 százalékkal, az importé 18 százalékkal nőtt.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 5,2, a behozatalé 8,2 százalékkal bővült.

Durván megugrottak az ipari termelői árak

Februárban éves bázison csaknem 30 százalékkal nőttek, egy hónap alatt több mint két százalékkal csökkentek a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Bővebben>>>

termék-külkereskedelmi egyenleg 170 millió euróval romlott (az első becslésben közöltnél 248 millió euróval kedvezőtlenebb).

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 18, a behozatalban 17 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1 százalékkal javult.

A forint árfolyama az euróhoz mérten 10, a dollárral szemben 16 százalékkal gyengült.

Nem így szeretjük a forintot, de volt már rosszabb is

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben pénteken kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve. Bővebben>>>
  • A gépek és szállítóeszközök 2022. januári áron számított kivitele és behozatala egyaránt 21 százalékkal nagyobb lett.
  • A közúti jármű exportvolumene közel harmadával, importvolumene közel ötödével nőtt.
  • A villamos gép, készülék és műszer exportvolumene több mint hetedével, importvolumene közel ugyanekkora mértékben emelkedett az előző év azonos időszakához képest.
  • Az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés volumene exportoldalon több mint felével, importoldalon közel harmadával bővült.
  • A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek volumene exportoldalon közel tizedével, importoldalon közel harmadával nőtt.
  • Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene nem változott, viszont importvolumene több mint harmadával bővült.
  • A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a teljes kivitel növekedését 11 százalékponttal, a behozatal emelkedését pedig 8,7 százalékponttal támogatta.

Csökkent a feldolgozott termék ki- és behozatala

A feldolgozott termékek exportvolumene 3,3, importvolumene 0,3 százalékkal kisebb lett. A mindkét oldali forgalomcsökkenéshez döntően a vas és acél, valamint a műanyag-alapanyag termékcsoport forgalma járult hozzá. A feldolgozott termékek árufőcsoport a teljes export volumennövekedését 1,1 százalékponttal, az import emelkedését 0,1 százalékponttal mérsékelte.

Az energiahordozók exportvolumene 4,9 százalékkal mérséklődött, míg importvolumene 12 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A mindkét oldali forgalomváltozáshoz döntően a villamos energia, valamint importoldalon még a természetes és mesterséges gáz járult hozzá.

Az energiahordozók a teljes export növekedését 0,2 százalékponttal csökkentették, a teljes import növekedéséhez 1,6 százalékponttal járultak hozzá.

Több élelmiszerbehozatalra szorultunk

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 7,4 százalékkal kisebb, míg a behozataláé 17 százalékkal nagyobb lett. A mindkét oldali volumenváltozáshoz döntően a gabona és gabonakészítmény és a hús és húskészítmény járult hozzá. Ezen túlmenően az importoldali forgalomnövekedést az állati takarmány termékcsoport forgalma is befolyásolta.

 

  • Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export növekedését 0,5 százalékponttal mérsékelte, az import emelkedését 0,8 százalékponttal növelte.
  • Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9 százalékkal, az onnan érkező behozatalé 5,6 százalékkal nőtt.
  • A termék-külkereskedelmi mérleg 609 millió euróval javult, 1,1 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 78, az import 67 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

 

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 9,3 százalékkal, a behozatalé 25 százalékkal bővült. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 778 millió euróval romlott, 1,5 milliárd eurós passzívumot mutatott.