A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból kiderült, hogy a 3613 új lakás többsége (61 százaléka) vidéken épült fel, Budapesten az egy évvel korábbinál 42%-kal kevesebb, összesen 1404 lakást vettek használatba. A megyei jogú városokban 0,6, a többi városban 4,2%-kal kevesebb lakás épült. Csak a községekben volt növekedés, a tavalyinál 29 százalékkal több, 721 lakást vásároltak illetve építettek.

Az adatok szerint a természetes személyek által épített lakások száma 7,0%-kal magasabb, vállalkozóké 29 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Így a vállalkozások részesedése a lakásépítésből 73-ról 65 százalékra csökkent.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 44 százaléka családi házban, 46 százaléka többlakásos épületben, további 7 százaléka lakóparkban található. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 14 m 2 -rel 95 m 2 -re növekedett 2022 I. negyedévéhez képest.

Az értékesítési céllal épített lakások aránya 63, a saját használatra építetteké 34, a bérbeadásra épületeké pedig 2,3 százalék volt.

Bár a budapesti agglomerációban kissé nőtt (5,2%-kal) a felépült lakások száma, ez nem ellensúlyozta a fővárosi csökkenést

Közép-Magyarország nagyrégióban közel harmadával kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban. Számát és dinamikáját tekintve is jelentős lakásépítés zajlott a Dunántúl középső és nyugati területein, valamit Észak-Alföldön, míg az ország többi régiójában a korábbi, alacsony bázishoz képest is visszaesés történt.

Országos szinten az építendő lakások száma 4989 volt. A községekben és a kisebb városokban felére esett vissza az engedélyek és a bejelentések száma. A megyei jogú városokban 27, a fővárosban 16 százalékos volt a csökkenés. Az építtetők az esetek 49 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével.

2022 azonos időszakához képest a kiadott új építési engedélyek alapján 45 százalékkal kevesebb, összesen 2094 lakóépület és 17 százalékkal kevesebb, 956 nem lakóépület építését tervezik az országban.

Egyre több eladó ingatlan közül válogathatnak a vevők

Csökkent a kereslet, nőtt a kínálat a lakáspiacon áprilisban. Az érdeklődések száma éves szinten ugyan csökkent, de az első négy hónapban 20 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi év utolsó négy hónapjában a rezsifélelem enyhülésének köszönhetően.