A koronavírus-járvány, az energiaválság, az orosz-ukrán háború és a globális gazdasági helyzet által okozott infláció hatása minden komolyabb turisztikai kínálattal bíró országban megfigyelhető, így nincs könnyű dolga idén sem annak, aki kevés pénzből jó helyen akar kikapcsolódni.

Különösen nehéz helyzetben vannak a gyermekes családok, nekik akár több hónapba is telhet kiböjtölni egy igazán tartalmas nyaralást.

Összességében átlagosan 20-25 százalékkal magasabb árakra számíthat az, aki a népszerű célpontok valamelyikét célozza meg

– mondta Kiss Róbert Richárd a Napi.hu-nak.

turisztikai szakértő ugyanakkor kiemelte, hogy lehet találni bőven olyan helyet is, ahol minimális a drágulás – ez elsősorban a kevésbé felkapott helyekre jellemző.

Kasmil, Albánia
Kasmil, Albánia

A napokban mi is összegyűjtöttünk pénztárcakímélőbb úti célokat:
  • Egy tengerparti úti cél, amit olcsón megúszhat
  • Bemutatjuk a horvát tengerpart idilli területeit
  • Verhetetlen maradt a Balaton és a tengerpartok
A repülőjegyek esetében megfigyelhető, hogy vége a filléres jegyek időszakának

– állítja a szakértő.

Itthon vagy külföldön érdemesebb foglalni?

Ha valaki szeretne utazni, vagy ideje legyen vagy pénze

– mondta Kiss Róbert Richárd, kiemelve, hogy ha nem kötött az időbeosztásunk, akár fillérekből is be lehet járni a világot.

A szakértő ismerősei példáján keresztül mutatta be, hogy nincs lehetetlenVan, aki hajóstoppal utazik ingyen, mások pedig úgy járják körbe a francia Riviérát és napoznak az elegáns strandokon, hogy annyi pénzt visznek csak magukkal, ami az üzemanyagra elegendő. Gyorséttermekbe járnak, hogy megegyék, amit a többi vendég ott hagyott, a szántóföldön pedig hálózsákban alszanak. „Egyszer egy búzaföldön a tréfás kedvű munkások körbearatták, mert nem ébredt fel a kombájnok zajára, annyira fáradt volt.”
Ezek persze extrém példák arra, hogy minden lehetséges – ilyenre nem vállalkozhat egy átlagos magyar család, főleg ha gyermekekkel utazik. Kiss Róbert Richárd szerint a családosoknak most érdemesebb közelebbi célpontot keresniük. A járvány óta egyébként különösen trendi a belföldi nyaralás – tette hozzá.

Az Őrség valamelyik kedves panziója, a Tisza-tó környéke, Sopron felfedezése, Hajdúszoboszló, Debrecen, Szeged, Eger és Délegyháza mind-mind egyre népszerűbb úti célok, ha valaki nem a zsúfolt Balatonra kívánkozik és csak néhány napja van a pihenésre.

Vannak itthon gyönyörű tavaink, amelyeket kevesen ismernek – hívta fel a figyelmet. A Deseda-tó például, vagy a magyar kék lagúna Tarcalon, a Vadása-tó, a Hubertlaki-tó, ezeken a helyeken jókat kirándulhatunk.

A hosszabb nyaralások célpontja továbbra is a Balaton

A Balaton nemcsak a hazai turisták között népszerű, de a szomszédos Ausztriából is szívesebben járnak a magyar riviérára, mint a horvát- és törökországi tengerpartokra. Itt rengeteg szálláshely újult meg és sok új attrakció – fesztiválok és egyéb programok –, valamint ötcsillagos hotelek is várják az érdeklődőket.

A külföldi úti célok is kedveltek a magyarok körében. Horvátország a legnépszerűbb a szakértő szerint, ide vélhetően több mint hatszázezer vendég utazik majd csak Magyarországról.

Olaszországban már nem csak Bibione vagy Jesolo, Caorle a sláger, hanem lemennek sokan Rimini környékéig
– mondta.

  • Bulgária a reneszánszát éli, Törökország pedig az ultra all inclusive és tematikus szálláshelyek miatt ennyire kedvelt a magyar turisták körében.
  • Montenegró új sláger, Egyiptom és Tunézia pedig a tenger és kultúrkincsek mellett a jó ár-érték arány miatt népszerű.
  • Ausztria, Erdély, Szlovénia és a görög szigetek kihagyhatatlanok, ha közelebbre utaznánk.

Nem biztos, hogy érdemes hónapokkal előre foglalni

Eddig mindenki azt ajánlotta, hogy előre kell foglalni a repülőjegyet, mert akkor olcsóbban hozzájuthatunk, ez azonban ma már nem mindig igaz.

Manapság algoritmusok döntik el, mennyibe kerül egy repülőjegy

– mondta Kiss Róbert Richárd, kiemelve, hogy általában ezek azt preferálják, ha valaki nagyon korán foglal, de lehetnek kivételek.

Most már szilveszterre érdemes foglalni – húzta alá.

Egyre kevesebb a last minute nyaralás

Az emberek sokat tudnak és akarnak utazni – magyarázza a szakértő.

  • Ez jó nekik, mert élményeket szereznek és a rekreáció után újult erővel térhetnek vissza a munka világába.
  • Jó az országnak, mert adóbevételekhez jut.
  • És a szolgáltatók is sokat profitálhatnak – ők azonban óvatosabbak.
Sok utazásszervező iroda inkább utazásközvetítő (viszonteladó) lett, mások nem béreltek különjáratú repülőgépeket olyan számban, mint korábban, visszafogottabban foglaltak garantált szállásokat

– tette hozzá. Emiatt ráadásul gyorsan is kell dönteni, aki még ebben a szezonban szeretne nyaralni menni és van elképzelt úti célja.

Ezek a legdrágább és legolcsóbb repjegyek és szállások most

Repülővel budapesti indulással a legolcsóbban a következő helyekre juthatunk el a Skyscanner.hu adatai alapján:

  1. Lengyelország
  2. Albánia
  3. Izrael
  4. Olaszország
  5. Svédország
  6. Bulgária
  7. Görögország
  8. Egyesült Királyság
  9. Grúzia
  10. Spanyolország

A közelebbi helyekre akár 10-15 ezer forintért is foglalhatunk, ha elég szemfülesek vagyunk.

A Booking.com-on a szállásokat csekkoltuk.

  • A Balaton déli partján 100 ezer forint/éjszakás ár alatt is foglalhatunk két főre apartmanokba, az északi parton ennél kicsit többet kell majd fizetni. A szállodák és hotelek ennél sokkal többe kerülnek, több száz ezer forintot elkérnek vendégéjszakánként.
  • Horvátországban (amely a hazai turisták körében a legnépszerűbb úti cél) akár több mint ezer eurót is elkérhetnek egy apartmanért egy hétre, azonban ez még mindig sokkal olcsóbb, mint a hazai szállások többsége.

Egy tengerparti úti cél, amit olcsón megúszhat

Kevés turista, olcsó szállások és kedvező árú szolgáltatások – ezekre számíthat, ha ellátogat ide. Kiszámoltuk, mennyibe kerül a nyaralás. → KÉPEK