A versenyhivatal sem állítja meg Mészárosékat

A Konzum és Mészáros Lőrinc gyerekeinek közvetett befolyása alá került a balatoni kempingek üzemeltetéssel foglalkozó cég.
Domokos Erika, 2018. március 19. hétfő, 17:09
Fotó: Napi.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc gyermekeinek, Mészáros Beatrix, Homlok-Mészáros Ágnes és ifj. Mészáros Lőrinc, valamint a Konzum Befektetési és Vagyonkezelési Nyrt.  közös irányításszerzését a Konzum Management Kft.-ben - derül ki a GVH honlapjáról. (Így a Mészáros gyerekek egyenként 23,33 százalékos szavazati aránnyal rendelkeznek a cégben, a Konzum Nyrt. pedig 30 százalékossal.) Ezzel a céget vezető Jászai Gellért tulajdonosként kiszállt a Konzum Management Kft.-ből.

A tranzakció célja, hogy a "Mészáros Csoport" közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Konzum Management Kft. fölött. A kft. az irányítása alá tartozó BLT Group Zrt. leányvállalatain keresztül a magyarországi turisztikai iparágban, ezen belül a kemping szolgáltatások területén rendelkezik érdekeltséggel.

A Konzum Management Kft. tulajdonában lévő BLT Group érdekeltségei:

  • Balatontourist Kft.
  • BLT Ingatlan Kft.
  • Balatontourist Camping Kft.
  • Balatontourist Füred Club Camping Kft.
  • B-Fond Ingatlanforgalmazó Kft.

A Mészáros Lőrinc 19,6 százalékos és a Konzum PE magántőkealap 40,4 százalékos érdekeltségében lévő Konzum Nyrt. a  tulajdonosa a 18 belföldi és 5 külföldi szállodát üzemeltető Hunguest Hotels-láncnak is.

Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója a közelmúltban azt nyilatkozta a TrendFM-nek, hogy a vállalati integrációval közös irányítás alá kerülhet a balatoni kempingeket üzemeltető Balatontourist és a Hunguest Hotels szállodalánc. A cél az, hogy utóbbi vezetésével egy univerzális szállásadó vállalat jöjjön létre, amely vélhetően Magyarország egyik legnagyobb, vagy legnagyobb szállásadója lesz. Ez a vállalat a kempingektől a 3-4 csillagos illetve a 4+-os szállodákon keresztül a turisztikai vertikumnak szinte a teljes szegmensét átfogja majd.

A GVH nem emelt kifogást az ellen sem, hogy az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. többségét megszerezze közösen a Konzum Management Kft., a Konzum PE Magántőkealap, a Konzum Nyrt. és a KPE Invest Kft. A tranzakció célja, hogy a "Mészáros Csoport" egyedüli irányítást szerezzen az Appeninn Nyrt. és leányvállalatai fölött, amelyek iroda, raktár és logisztikai célú ingatlanok bérbeadásával foglalkoznak.

A kép illusztráció, forrás: Napi.hu/Szász Péter.

HOZZÁSZÓLÁSOK