Érthetetlen az a most látható piaci mozgás, amely azt mutatja, hogy dinamikusan nő a budapesti Airbnb-szállások száma, miközben az első negyedév vendégforgalmi adatai nem indokolják a kapacitásbővítést – nyilatkozta a VG-nek a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

Schumicky Balázs elmondta, hogy forgalmas húsvéti időszak és remek május elsejei hosszú hétvége előtt állnak az Airbnb-zők, de az első negyedév nagyon nehéz volt a MAKE-tagok visszajelzése szerint. A szezonalitás miatt hagyományosan gyenge január és február a várakozásoknak megfelelően alakult, de márciusban megtorpant a forgalom, időarányosan elmaradt a tavalyitól, és egyelőre azt sem tudni, hogy az áprilisi turizmus milyen lesz.

Nő a kihasználatlanság

Ami biztosan látszik, az az, hogy mintegy 20 százalékkal bővült a budapesti Airbnb szálláshelyek száma, és az egyelőre időarányosan elmaradó vendégforgalom és a hirtelen túlkínálat nyomán a kihasználtság rendkívüli mértékben csökkent, a szálláskiadás jövedelmezősége pedig jelentősen romlott. 

Az ingatlanok kihasználatlansága akár 10 százalékkal is csökkenhetett a tavalyihoz képest, ami részben azzal magyarázható, hogy túl sok az új házigazda, akik a tavalyi év sikerén felbuzdulva csatlakozhattak a piachoz, azonnali túlkínálatot okozva. A MAKE-elnök szerint az újak nagy többsége nem visszatérő házigazda, hanem olyanok jelentek meg a piacon, akik tapasztalat nélkül, rossz időben érkeztek a szektorba.

Nyeregbe pattantak a konjunktúralovagok

A kapacitásbővülés egy része ráadásul illegális, az engedélyek és adófizetés nélkül piacra lépők között vannak alkalmi szálláskiadók, akik csak a kiemelkedő időszakok, az ünnepi hosszú hétvégék és a nemzetközi vonzerejű események idején igyekeznek pénzhez jutni. 

Schumicky Balázs arra figyelmeztet, hogy a feketegazdaság ellen az adóhatóság jövőre már hatékonyan fel tud lépni, ugyanis a szállásközvetítő portálok minden piaci szereplő összes adatát – köztük a piaci forgalomra vonatkozókat is – automatikusan átadják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, vagyis aki engedélyek és adófizetés nélkül végez szálláskiadást, biztos büntetésre számíthat. 

Külön probléma, hogy Budapesten jelenleg lakást vásárolni és azt rövid távra kiadni nem annyira jövedelmező, mintha kincstárjegybe vagy állampapírba fektetné a pénzét a kisbefektető. A MAKE-elnök úgy gondolja, ezért most irracionális, érthetetlen lépés a szektorban való megjelenés a lakossági befektetők részéről.