Jelentős albérletdrágulást jeleznek előre Magyarországon

Folyamatosan drágulnak az albérletek Budapesten és a vidéki nagyvárosokban: a fővárosban 160 ezer forintra ugrott az átlag, Debrecenben már elérték a 100 ezer forintos havi díjat. De ahogy júliusban kiderülnek az egyetemi ponthatárok, magasabb fordulat jöhet az albérletpiacon.
Szabó Dániel, 2019. május 22. szerda, 16:28
Fotó: Getty Images

Pár hét múlva az egyetemisták miatt felpörög az egyetemvárosok albérletpiaca, ahol jelentősen nőtt a kereslet az idén - kezdi elemzését az Ingatlan.com, amely szerint folytatódott az eddig is tapasztalt drágulás.

A felmérésük szerint Budapesten 160 ezer forint az átlagos bérleti díj május közepén, ami 7 százalékos drágulást jelent. Pécsen ugyanez a mutató már 85 ezer forint, Szegeden 95 ezer forint, Debrecenben pedig elérték a 100 ezer forintot. A drágulást részben az okozza, hogy nem bővült a piacon a kínált ingatlanok száma. A fővárosban a legolcsóbb kerület a XXIII., ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forint. Az olcsóbb városrészek közé tartozik még a XX. és a XXI. kerület, ezekben 120, illetve 128 ezer forint volt az átlag.

"A fővárosban az idén - tavalyhoz képest - 70 százalékkal nőtt a kereslet, vagyis az egy-egy kiadó lakásra jutó érdeklődők száma. Ugyanakkor május közepéig nem került több kiadó lakás a piacra, azaz a kínálat stagnált" - mondta az elemzést ismertetve Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember hozzátette, hogy a fővároson kívül sem bővült számottevően a kínálat, mert országszerte 14 200 kiadó ingatlan érhető el, ami éves szinten 4 százalékos bővülést jelent.

Az iskolaév végével, valamint a felvételi ponthatárok várhatóan július kihirdetésének közeledtével, vagyis pár héten belül magasabb fordulatszámra kapcsol majd az albérletpiac. Főként azért, mert az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetésével egyre többen keresnek majd lakhatást. Ami azért is probléma - a szakportál szerint - mert az Oktatási Hivatal adatai szerint 2019-ben tavalyhoz képest 4 000-rel többen, 112 000-en jelentkeztek a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.05.23 20:32

Ha létezne érzékelhető éjszakai tömegközlekedés az egyetemi negyedből a külső kerületek, az agglomeráció felé, akkor ez az ár-nyomás alatt lévő terület jelentősen megnövekedne, ezáltal csökkkene a nyomás. Ez ilyen rohadt egyszerű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.23 14:54

@laci_52: :-))
Az orbánqrmány leépíti az egyetemi oktatást, melóst akar a fegyenctelepekre.
Munkásszállókat épít, mert a migránsokat a fidesz hozza be, hogy letörje a magyar melósok munkabérét.
2010-től évente súlyosan emelkedik a hazánkba telepedő migránsok száma,
Tömegével érkeznek kínaik és bűnözők a kötvényekkel, és tömegével hozzák az ukránokat a multiknak, ahonnan kitúrják a magyar melóst.
Az orbáni fidesz elveszei a magyarok a munkáját, és odaadja a migránsoknak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.05.23 14:47

Talán inkább egyetemi kollégiumokat kellene építeni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html