A fővárosi önkormányzat a közfejlesztések tanácsa március 18-ai ülésén azt javasolta, hogy fejezze be az állam a Biodom és Pannon Park építési munkálatait, és utána a fővárosi önkormányzat saját forrásból elvégezné az állat- és növénybetelepítést, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetésével - mondta Gy. Németh Erzsébet. A javaslat érdekében többször egyeztettek a kormánnyal, a főpolgármester-helyettesek több levelet írtak, de érdemi választ nem kaptak. (Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség fővárosi fejlesztésekért felelős államtitkára már egy évvel ezelőtt azt mondta, hogy a kormány átvállalja - az eddig is kormányzati forrásból megvalósuló - Biodóm befejezését - a szerk.)

A fővárosi önkormányzat nem akar tovább várni, szeretnék, ha minél hamarabb megnyitna a Biodóm, amit eddig 44 milliárd forint kormányzati forrásból építtetett szerkezetkészre tavaly novemberre az állatkert, de a hátralévő munkákra és a befejlésre szükséges 15-20 milliárd forintra a fővárosnak nincs saját forrása - tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

Nincs idő tovább várni, ezért a főváros új javaslattal állt elő: a telekalakítás során a Biodómot és a Pannon Park egy részét leválasztják önálló telekalakítással, majd azokat vegye át az állam és fejezze be a beruházást - ismertette a javaslatot Gy. Németh Erzsébet. 

A főváros jelenleg nem tudja finanszírozni a befejezési építési munkákat, azt viszont luxusnak tartják, hogy a beruházás több mint két év után se fejeződjön be. Szeretnék, ha nem állna tovább üresen a Biodóm, és azt mielőbb megnyithassák az idelátogatók előtt.

A beruházást még az előző, Tarlós István főpolgármester vezette fővárosi önkormányzat, illetve a tulajdonában lévő állatkert kezdte el, kormányzati forrásból. A beruházást a Karácsony Gergely vezette önkormányzat átvilágíttatta, és a feltárt szabálytalanságok miatt feljelentést tettek. A Biodóm-beruházás 12-15 milliárd forint körüli összegről indult és a vége, az állatkert korábbi vezetőjének számítása szerint több mint 65 milliárd forint lett volna.

A főváros be szerette volna fejezni a beruházást, de erre a kormányzati elvonások miatt jelenleg nincs 15-20 milliárd forintja.

Mi épül?

A Pannon Park az állatkerttel szomszédos egykori Vidámpark területén jön létre, ott az egykori pannon ősvadon élővilágát mutatnák be, ennek része a fedett Biodóm is.