Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a plázastop fékező ereje egyértelmű, mostanra bebizonyosodott, hogy ez nem képes megállítani a külföldi kiskereskedelmi hálózatok terjeszkedését. Most pedig újabb szigorításra készül a kormány januártól - írta a portál.

A kedd éjjel benyújtott, a 2019-es központi költségvetésének megalapozásáról szóló salátatörvénybe bekerült egy lényeges, de pontosan ki nem fejtett módosítás. A javaslat előírja, hogy a 400 négyzetméter elérő vagy azt meghaladó bruttó alapterületű építmény kereskedelmi rendeltetésűvé tételére vagy átalakítására csak a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal engedélye alapján van lehetőség. Az engedély hiányában a hatóság megtiltja a rendeltetésszerű használatot és bírságot szabhat ki. A javaslat továbbá felhatalmazó rendelkezést tartalmaz az eljárás részletszabályaira vonatkozóan.

Az igazi veszély a kiskerláncok számára az utóbbiban van. Valószínű ugyanis, hogy a jövőben, amennyiben az egyik üzletláncot egy másik üzletlánc váltja egy adott helyszínen, az is engedélyköteles átalakításnak fog minősülni.

A dolog lényege az, hogy ma részben ki lehet játszani a plázastopot különböző módszerekkel. A különböző kiskerláncok rengeteg boltot nyitottak az elmúlt időszakban. Egy meglévő boltot átalakítani pedig már nem nagy bűvészet, és most itt akarnak szigorítani - fejtette ki a Portfolio.hu-nak egy neve elhallgatását kérő szakértő.

A Napi.hu a közelmúltban megkereste a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatalt is, ahol kiderült, hogy náluk az előzetes szakhatósági eljárások átlagos időtartama 96 nap volt. A hivatal szerint ugyanis a 2015 elején hatályba lépett törvény alapján "a kormányhivatal nem felmentést ad az építési tilalom alól", hanem a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű épületeknél "szakhatósági állásfoglalást ad az építésügyi hatóság megkeresésére."

Eddig összesen 76 kérelmet nyújtottak be a kormányhivatalhoz. Eddig 19 esetben az eljárás megszüntetésére, illetve a kérelem visszautasítására került sor, 3 eljárás folyamatban van. 32 esetben adott előzetes szakhatósági hozzájárulást, és 22 esetben utasította el a kérelmet a kormányhivatal. Ez azt jelenti, hogy a kérelmek több mint fele elvérzik.

Egy közelmúltban készült összesítés szerint az elmúlt 2-3 évben a hipermarketláncok lassabban mozogtak, az Auchan indította meg szupermarket hálózatát, de még az elején jár. A Tesco csak fittebbé igyekezett válni a kisebb alapterületekkel. A Spar viszont nagyot hasított a franchise rendszerével.

Napi.hu

Az Aldi, a Lidl és a Penny lassan, de építkeztek folyamatosan, régi boltosok helyére is belépve. A diszkontok száma 43-mal nőtt, a legnagyobb élelmiszerboltok száma pedig összesen 45-tel, amiből kiolvasható az is, hogy zömmel a diszkont cégcsoport hálózata bővült. Franchise tagokkal együtt pedig 117 a boltszám növekedés ebben a körben, tehát így nézve a Spar lepipálta a diszkontokat.

Fotó forrása: Pixabay