Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), hogy egyedüli közvetlen irányítást szerez a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. felett - derül ki a GVH honlapjáról. Az ügyletet a versenyhivatalnak jóvá kell hagynia.

A vagyonkezelő Pannon Speed a tulajdonosa a zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV Építőipari Zrt.-nek és annak szintén építőipari tevékenységet végző leányvállalatainak.

A Talentis Group Zrt. a felcsúti milliárdos nagyvállalkozó, Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a háromtagú igazgatóságot Mészáros három gyereke alkotja. (A közelmúltban a Talentis Group alatt egyesítette Mészáros Lőrinc a médiaérdekeltségeit, amelyeket a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozott.)

Sokan sejtették: ez is Mészárosé

Az építési munkákban nem szűkölködő ZÁÉV Zrt.-t 2015-ben adták el korábbi tulajdonosai, akkor a Napi.hu-nak azt mondta az eladó egyik tulajdonos és vezérigazgató Peresztegi Imre, hogy még abban az évben bejelentik ki/kik a cég új tulajdonosai. Erre nem került sor. A vállalat cégjegyzékben bejegyzett tulajdonosa a Pannon Speed lett, amelynek - a nyilvános cégadatokban látható - többségi részvényese Peresztegi Imre. (Akkoriban több jelentős építőipari társaság is gazdát cserélt, például a szintén sikeres Market Építő Zrt. és a Magyar Építő Zrt.) Építőipari berkekben azonban szinte tényként kezelték, hogy az állami és önkormányzati közbeszerzéseket sorra nyerő ZÁÉV Mészáros Lőrinc és körének érdekeltségébe kerülhetett.

Egyebek mellett a ZÁÉV építi fel fővállalkozóként a Magyar Építővel közösen az új Puskás stadiont nettó 150 milliárd forintért, húzta fel a Swietelsky Magyarország Kft.-vel a szombathelyi stadiont és sportkomplexumot, a cég újította fel a Gül Baba türbéjét és építette meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lovardáját.

A ZÁÉV 2017-ben 35 milliárd forintra növelte nettó árbevételét az előző évi 15,4 milliárdról, az adózott eredménye pedig 2,9 milliárd forintra nőtt a 2016-es egymilliárdról. Osztalékot 2017. év közben - az eredménytartalék terhére - 1,2 milliárd forintot fizetett tulajdonosainak - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

Forrás: Céginfo.hu