Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Borsodban és Szabolcsban vehetik meg a legtöbben az eszözkezelős lakásaikat - derül ki a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-nek a Napi.hu-hoz eljuttatott összesítéséből.

A korábbi bejelentés szerint cég március végéig értesíti azokat a bérlőket, akiknek annak idején megvásárolta a lakásaikat. Az intézmény összesen 32,5 ezer adóst értesít, közülük eddig 28 477-en kapták kézhez azt a levelet, amely személyre szabottan tartalmazza, milyen feltételek mellett vásárolható vissza az ingatlan.

A bérlőknek a megfelelő nyomtatvány aláírásával és visszaküldésével a tájékoztató átvételét követő 60 napon belül kell nyilatkozniuk. Három választási lehetőségük van.

Az egyik az, hogy megvásárolják az ingatlant egy összegben, ekkor árengedményt is kapnak. A vételár alapja az az összeg, amit annak idején a NET Zrt. kifizetett az ingatlanért, ebből levonják azokat a bérleti díjakat, amelyeket az ügyfél kifizetett. Emellett diszkontot is kapnak az árból. Ennek mértéke Budapesten, az agglomerációjában, megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban 15 százalékos, egyéb vidéki városokban 25, a községekben, falvakban pedig 35 százalék.

Visszavásárlásra felajánlott ingatlanok
MegyeDarab
Bács-Kiskun1 580
Baranya1 639
Békés2 353
Borsod-Abaúj-Zemplén3 169
Budapest1 770
Csongrád1 092
Fejér1 520
Győr-Moson-Sopron602
Hajdú-Bihar2 403
Heves1 520
Jász-Nagykun-Szolnok1 970
Komárom-Esztergom1 133
Nógrád1 304
Pest2 998
Somogy1 350
Szabolcs-Szatmár-Bereg3 166
Tolna833
Vas462
Veszprém1 069
Zala591
Összesen:32 524
Forrás: NET Zrt.

A friss adatai alapján a legtöbb ingatlant a szegényebb régiókban, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár megyében vásárolta meg az eszközkezelő. A gazdagabb, nyugat-magyarországi megyékben töredékannyi lakás került a NET-hez, mint a keleti országrészben.

Ha valaki képtelen egyben megfizetni a több millió forintos vételárat, részletfizetést is kérhet. A havi összeg akkor az eddigi bérleti díj lesz, a futamidő legfeljebb 30 év lehet. A harmadik lehetőség, hogy tovább fizeti a bérleti díjat az ügyfél, ami nyilván nem éri meg, hogyha ugyanezért az összegért évek alatt a tulajdonába is kerülhet az ingatlan.

A NET Zrt. célja ezzel nyilvánvalóan az, hogy minél többen vásárolják vissza az ingatlanjukat. Az is erre sarkallhatja az ügyfeleket, hogy ha nem nyilatkoznak semmit, akkor az eddigi bérleti díjuk a háromszorosára emelkedik majd. Az pedig szintén könnyebbség, hogy a tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli, vagyis illetéket sem kell fizetni.