A második negyedévben folyamatosan csökkent a kereslet az ingatlanpiacon, az árak emelkedése pedig folytatódott de nem minden lakástípusnál – hívja fel a figyelmet a Duna House. A téglalakások árai Budapesten és az ország keleti felében – reálértéken – minimális csökkenést mutattak, ezzel szemben a panellakások árai robbanásszerű emelkedést mutattak az elmúlt egy évben.

A panelotthonok rekordmértékben, 25-36 százalékkal drágultak országszerte és a fővárosban is a tavalyi második negyedéves árhoz képest.

A kereslet viszont nem áll jól: júniusban még 11 ezer adásvétel sem jött össze az ingatlanpiacon, ami nem csak a májusi forgalomhoz képest gyenge, hanem a tavaly júniusihoz viszonyítva is. Az elmúlt években alábbhagyott az utazási kedv, ezért a tanév végével is aktívabbak voltak az érdeklődők, idén viszont már érződik a nyár hatása az ingatlanpiacon.

Az első félév összesen 75 ezer tranzakcióval zárult, amely a tavalyi évhez képest 10 százalékos elmaradást mutat. Az emelkedő kamatkörnyezet miatt a második félévben is visszafogottabb ingatlanpiaci forgalommal számolnak a szakemberek.

Már nem divat a rövid kamatperiódus

Júniusban a Zöld Otthon Hitel kifutása miatt csökkenés volt a jelzáloghitel-piacon is. A változó kamatkörnyezetben már egyáltalán nem jellemző, hogy az ügyfelek 5 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghitelt válasszanak: országosan 85-90 százalék a legalább 10 évig fix kamatozású hitelek aránya. Budapesten többnyire 20 millió forint feletti az átlagos hitelnagyság, vidéken ennél kevesebb kiegészítés is elegendő az otthonteremtéshez.

A tranzakciós adatok alapján országos szinten a drágább ingatlanok dominálnak: Budán az értékesített ingatlanok 56 százaléka 900 ezer forint feletti négyzetméteráron kelt el, a pesti tranzakcióknak pedig a harmada tartozott ebbe az árkategóriába. A Pest megyei ingatlanok harmadát is 600 ezer forint feletti négyzetméteráron adják el.

Az új építésű lakások négyzetméterára már összesen 13 kerületben haladja meg az egymillió forintot, ennek ellenére a piacra kerülő projektek lakásainak 73 százalékát szinte azonnal sikerült értékesíteni a második negyedévben.